Συνταγές
Όπως τον κάναμε παλιά, ξυνός τραχανάς
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Αναστασια Γραμμελη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
3 κιλά προβειο γάλα
1 κεσεδακι γιαουρτι με πέτσα
Ένα κεσεδακι (του γιαουρτου) προζυμι
Αλάτι μια δυο φουσκωτες κουταλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
και αλευρι χωριάτικο περιπου 5 κιλα και 1 κιλο σιμιγδαλι βαζουμε και ψιλο και χονδρο ..οτι εχουμε
Τα βαζουμε όλα εκτός από το αλευρι και το σιμιγδαλι σε κατσαρόλα για τρεις ημέρες σκεπασμενο και ανακάτευουμε συχνά μέχρι να ξυνισει.. Ξεκιναμε πρωι πρόσθετουμε το αλευρι και το σιμιγδαλι σιγά σιγά γυρω στα 5 +1 κιλά χρειάστηκα …
το ζυμωνουμε ξανα το μεσημερι και ξανα το βραδυ …το επομενο πρωι το κοβουμε σε μπουκιες και ολο μικτοτερο …
Πολλές νοικοκυρές το κάνουν σε σίτα εγώ προτιμω το χέρι όλη μέρα σιγά σιγά το λεπταινω…
θέλει καλό στέγνωμα …
Η Συνταγή είναι από Αναστασια Γραμμελη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Η απόλαυση της μαγειρικής δεν τελειώνει ποτέ!
Δες άλλη μια εξαιρετική συνταγή για τη μέρα του αγαπημένου τραχανά
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Eva Gk – Γλυκά κουταλιού και φαγητά ….πιρουνιού!!”
Υλικά
½ κιλό Γάλα
1 ½ κιλό αλεύρι
Λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινιζουμε πρωτα το αλευρι για ολες τις χρήσεις και το ανακατευουμε με το αλατι.ριχνουμε σιγα ,σιγα το γαλα καιπαιρνουμε με τις χούφτες ποσότητες αλευριού και αρχίζουμε να το τρίβουμε καθώς θα υγραίνεται ανάμεσα στις παλάμες, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ψιχουλιαστή σαν πίτουρο…
Τη βαζουμε σε κοσκινο και ο τραχανας θα πέφτει σπυρωτος.
Μετα το περναμε απο τη σιτα ,για να φύγει το περιττό αλεύρι.
Πολλες φορες για να εξικονομησουμε χρονο το βαζουμε να τριφτει στη μηχανη της κουζινας
Βαζουμε το τραχανα για 24 ωρες σε ενα σεντονι,και το απλωνουμε να ξεραθει.
Μετα βαζουμε το φουρνο στους 50 βαθμους απλωνουμε το τραχανα σε λαμαρινες,το βαζουμε ολη τη νυχτα στο φουρνο και την αλλη μερα ειναι ετοιμος.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Eva Gk – Γλυκά κουταλιού και φαγητά ….πιρουνιού!!”