Υλικά
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι φρέσκο, αγελαδινό βούτυρο, μαλακό
1 φλιτζάνι ζάχαρη μαλακή, καστανή
3-4 μεγάλα αυγά
3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ½ κουταλάκι baking powder
½ κουταλάκι φυσική βανίλια σε σκόνη
3 κουταλιές τυρί Mascarpone, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι ξινόγαλα (Αριάνι)
2 φλιτζάνια κεράσια, χωρίς κουκούτσια, κομμένα στη μέση
2 κουταλιές corn flour
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε τα κεράσια. Αφαιρούμε τα κοντάκια και με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Τα αφήνουμε στην άκρη να περιμένουν.
Σε μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder
Χτυπάμε μέσα στο μπολ του μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα, σαν κρέμα. Εν συνεχεία, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Κατόπιν προσθέτουμε το τυρί και μετά το ξινόγαλα και χτυπάμε το μείγμα για λίγα ακόμα λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τη βανίλια και το αλεύρι, αναμεμειγμένο με το baking powder. Ανακατεύουμε απαλά το μείγμα με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), μέχρις ότου ενωθούν όλα τα υλικά.
Βουτυρώνουμε ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και την πασπαλίζουμε με λίγο corn flour.
Πασπαλίζουμε με το corn flour τα κεράσια και τα κινούμε ζωηρά να καλυφθούν.
Αδειάζουμε το μισό μείγμα του κέικ στη φόρμα και από πάνω απλώνουμε τα ⅔ των κομμένων κερασιών. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα του κέικ και στην επιφάνειά του σκορπίζουμε τα υπόλοιπα κεράσια.
Ψήνουμε το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160º C στον αέρα, για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για πέντε λεπτά μέσα στη φόρμα και μετά το ξεφορμάρουμε.
Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε μια σχάρα.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Το σερβίρουμε και το απολαμβάνουμε.