Συνταγές
Η βασιλόπιτά μας, αφράτη και με μπόλικα αρώματα.
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Θεογνωστου Φροσω – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
2200 αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
100γραμμάρια νωπή μαγιά
4 κούπες χλιαρό γάλα
2κούπες λιωμένο βούτυρο γάλακτος
8 αυγά και 1κροκο
+ 1 ασπράδι για την επάλειψη
4 κούπες ζάχαρη+ 1 κουταλιά (για τη μαγιά)
1 κουταλιά μαχλέπι σκόνη
1 κουταλιά κακκουλέ
1/4κουταλάκι αλάτι
3 κόκκους μαστίχας αλεσμένους με 1 κουταλιά ζάχαρη
1 κούπα Αμύγδαλα ασπρισμένα για τα ξόμπλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα και προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι και 1 κουταλιά ζάχαρη.
Αφήνουμε να φουσκώσει ο χυλός
Βάζουμε σε μιά λεκάνη το αλεύρι, το αλάτι, και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε..
Ανοίγουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς . Σε μια κατσαρόλα έχουμε ζεστάνει το γάλα και βάζουμε μέσα την ζάχαρη να λιώσει.. προσθέτουμε το μισό λιωμένο βούτυρο και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα. Κρατάμε το μισό βούτυρο για το ζύμωμα.
Ζυμώνουμε.. το μείγμα θα κολλάει στα χέρια μας. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε τη ζύμη. Σκεπάζουμε το ζυμάρι μας και αφήνουμε να ανεβεί. Όταν φουσκώσει περίπου σε 1.30 η 2ώρες το πατάμε να ξεφουσκώσει.. χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 ίσα μέρη περίπου 1κιλό ζυμάρι και το στρώνουμε σε ταψί νο 28 με λαδόκολλα στον πάτο Στρώνουμε το ζυμάρι με λίγο υγρά χέρια .Κάνουμε τα ξόπλια με τα αμύγδαλα σκεπάζουμε να ξαναφουσκώσουν.
Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 160βαθμους αέρα…
Οι συνταγές της γιαγιάς Φρόσως
Η Συνταγή είναι από Θεογνωστου Φροσω – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.