Συνταγές
Εύκολα και αφρατα χωρίς μίξερ τσουρέκια σιροπιασμένα γεμιστά με σοκολάτα
Η Συνταγή είναι από Αλεξάνδρα Κυριάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
100 ml νερό χλιαρο
100 ml γαλα χλιαρο
1 κύβο νωπή μαγιά
5_6 Κ σ ζάχαρη
3 αυγά
1 κ.γ κοφτό μαστίχα τριμμένη
1 βανίλια
650 γρ περίπου αλέυρι για τσουρεκι
120 γρ βουτηρο λιωμμένο
Μερεντα
1 κρόκος αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα
Για το σιρόπι
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 φλούδα λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το γάλα το νερό την μαγιά μια κ.σ από την ζάχαρη και 2 κ.σ από το αλεύρι και ανακατέυουμε καλά να ομογενοποιηθούν.Αφηνουμε 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγια.
Σε ένα μπωλ βάζουμε τα αυγά την βανίλια την μαστίχα και την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα καλά να ομογενοποιηθούν αρχιζουμε μετά να προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς το αλεύρι και το βουτηρο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμαράκι που να κολάει ελαφρώς στα χέρια! Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνω 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Μετά χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μπάλες.Παιρνουμε με ελαφρως λαδωμένα χέρια μια μπαλίτσα ζύμης την ανοίγουμε απλώνω μερέντα στην επιφάνεια της και τυλίγουμε σε ρολό.Το ίδιο κάνουμε και για όλες τις υπόλοιπες.Παιρνουμε 2 ρολλά και τα τυλίγω.Τα βάζουμε σε βουτηρωμενες φόρμες.Εγω έβαλα το ένα σε φόρμα στρογγυλή του κέικ και το άλλο σε φόρμα μακροστενη σιλικόνης. Τα σκεπάζουμε και αφήνουμε ακόμα μια ώρα να φουσκώσουν.Τα αλοιφουμε με το αυγό που το έχουμε αραιώσει σε λίγο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 17ο βαθμούς 40 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο σας.Αν δω ότι παίρνει χρώμα από επάνω το καλύπτουμε με λαδοκολα.
Για το σιρόπι το βράζουμε 5 λεπτά από το σημείο βρασμού και αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα τρυπαμε με οδοντογλυφίδα και σιροπιάζουμε σιγά σιγά με το κρύο σιροπι
Η Συνταγή είναι από Αλεξάνδρα Κυριάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.