Συνταγές
Είναι το κάτι άλλο – Είναι μεγάλα, λαχταριστά, σούπερ αφράτα και χορταστικά για μικρούς και μεγάλους
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη εκτέλεση συνταγής μαγειρικής από “Λιζα Σαραντιδου-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ 16-18 ΜΕΓΑΛΑ ΤΥΡΟΚΟΥΛΟΥΡΑ
Αλεύρι γ.ο.χ-μου πήρε ακριβώς 1κιλό και 80 γραμ.
Ξηρή μαγιά 7 κοφτά κουτ.γλ. (dried active yeast)
Γάλα χλιαρό (38 βαθμ.) 400 ml
Νερό χλιαρό (38 βαθμ.) 200 ml
Σπορέλαιο 200 ml
Βούτυρο μαλακό 70 γραμ
Ασπράδια 2 αυγών ελαφρά χτυπημένα
Ζάχαρη 2 κουτ.σούπας
Αλάτι 1 ½ κουτ.γλυκ.
ΓΕΜΙΣΗ:
300 γραμ Φιλαδέλφεια και 400 γραμ φέτα, λιωμένα με το πηρούνι
ΕΠΑΛΕΙΨΗ:
2 κρόκοι χτυπημένοι με 2 κουταλιές νερό, σουσάμι άσπρο και μαύρο
EKTEΛΕΣΗ
Σε μπωλάκι διαλύουμε τη μαγιά στο νερό με τη ζάχαρη.Συνήθως σε 5 λεπτά φουσκώνει.
Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε γάλα,σπορέλαιο,ασπράδια και το μίγμα μαγιάς.Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι.
Στο τελευταίο αλεύρι ανακατεύουμε και το αλάτι.Ζυμώνουμε 4-5 λεπτά μια ζύμη αφράτη και σχετικά μαλακή.Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσει.
Αν βιάζομαι βάζουμε τη λεκάνη σε φούρνο που εχουμε προθερμάνει στους 50 βαθμούς και τον κλεινουμε. Πλάθουμε 2 ρολά ζύμης και κόβω το κάθε ρολό σε 8-9 κομμάτια γύρω στα 90-100 γραμ το καθένα.Τα πλάθουμε μπαλάκια και τα ξαναβάζουμε στη λεκάνη σκεπασμένα με μεμβράνη.
Βάζουμε το φούρνο να ζεσταίνεται στους 190 βαθμούς αντιστάσεις.
Κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε με τα δάχτυλα σε μέγεθος 20Χ25, απλώνοντας συγχρόνως ένα κομματάκι βούτυρο στην επιφάνειά του.
Το διπλώνουμε να γίνει μακρόστενο 10Χ25 και βάζουμε στην άκρη της μακριάς πλευράς του μια γραμμή γέμισης σαν χοντρό μολύβι.Τυλίγουμε σε ρολάκι, το στρίβουμε, ενώνουμε τα άκρα του να σχηματιστεί κουλούρι και το βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Περνάμε με κρόκο πασπαλίζουμε με σουσάμι μαύρο και άσπρο και ψήνουμε περίπου 22-25 λεπτά να πάρουν ωραίο χρώμα. πχ το συγκεκριμένοι ταψί χώραγε 4 κουλούρια.Συνεχίζουμε έτσι τυλίγοντας και ψήνοντας.Τα βάζουμε να κρυώνουν σε σχάρα.
Μπαίνουν άνετα κατάψυξη σε σακουλάκι που το παίρνει μαζί στο σχολείο το παιδί μας και μέχρι το διάλειμμα προλαβαίνει να ξεπαγώσει και να είναι ολόφρεσκο.
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Lydia Niarou”