Συνταγές
Δες πως η γαλοπούλα θα παραμείνει ζουμερή με την πέτσα τραγάνη
Η Συνταγή είναι από Pellumbesha Lumi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για μια γαλοπούλα 4 κιλά.
4 λίτρα νερό
200 γρ. αλάτι
150 γρ. καστανή ζάχαρη
3 σκελίδες σκόρδου,
20 κόκκοι πιπέρι
4 φύλλα δάφνης
ή μισό ματσάκι φρέσκο θυμάρι
1/2 μάτσο φρέσκος μαϊντανός
1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι φέτες.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Βάζουμε τη γαλοπούλα σε βαθύ σκεύος και την καλύπτουμε με την άλμη,σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Μέσα στην άλμη η γαλοπούλα θα γίνει ζουμερή και γευστική.
Σκουπίζουμε καλά τη γαλοπούλα πριν το ψήσιμο. Βάζουμε 1κρεμμύδι στα δύο, 1 πράσινο μήλο και 1 μικρό λεμόνι όλα στα δύο. Ανοίγουμε με τα χέρια προσεκτικά τη πέτσα και βάζουμε 100γρ μαλακό βούτυρο στο στήθος. Πότε δεν βάζω γέμιση μέσα γιατί τραβάει όλα τα υγρά της γαλοπούλας και στεγνώνουμε το κρέας.
Κλείνουμε όσα μπορούμε τη χίλια, (εγώ το ράβω όσα μπορώ). Αλείφουμε με λίγο μαλακό βούτυρο παντού τη γαλοπούλα, βάζουμε από πάνω μία λαδόκολλα το τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα και από κάτω ένα ταψί με ζεστό νερό και ένα κύβο κοτόπουλο και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 220 βαθμούς για 20 λεπτά μετά το κατεβάσουμε στο 180 βαθμούς, Υπολογίσουμε για κάθε κιλό θέλει 30-35 λεπτά. Που και που ρίχνουμε από το ζουμί από το ταψί πάνω στη γαλοπούλα.
Στο τέλος βγάλουμε την λαδόκολλα να πάρει ωραίο χρώμα και αν έχουμε θερμόμετρο το βάζουμε βαθύ στο στήθος και να δείξει 85°είναι έτοιμη ή με μαχαίρι, αν δεν βγάζει ρος ζουμί. Μετά το ψήσιμο το αφήνουμε 20 λεπτά έξω, σκεπάζουμε με τη λαδόκολλα και σερβίρουμε με ότι θέλουμε, ρύζι, πατάτυλες με λαχανάκια Βρυξελλών,
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ:
Με πίτες σουβλάκι καλαμποκάλευρο (ή μάνα μου έφτιαξε ψωμάκι με καλαμποκάλευρο) τους κόβουμε με το χέρι μικρά κομμάτια τα ψήνουμε στο ταψί του φούρνου μέχρι να πάρουν ωραία χρώμα.
Σοτάρουμε 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα με λίγο ελαιόλαδο και βούτυρο ρίχνουμε το ζουμί που έχει βγάλει γαλοπούλα, 2 δάφνες, πιπέρι και ρίγανη, προσθέτουμε ακόμα νερό και το αφήνουμε να βράσει λίγα λεπτά και έτσι ζεστό το ρίχνουμε πάνω στο ψωμάκι κριό που φτιάξαμε.
Ανακατεύουμε απαλά καλά και το βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 5 λεπτά. Αν θέλουμε να το απολαύστε καλύτερα ψήνουμε στο τηγάνι συκωτάκια κοτόπουλο ή αμύγδαλα φίλε
Η Συνταγή είναι από Pellumbesha Lumi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.