Συνταγές
Γαλοπούλα γεμιστή – ένα πολύ ωραίο φαγητό
Η Συνταγή είναι από Anastasia Lazaraki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Γέμιση:
Tσιγαρισμένο κρεμμύδι, πιπεριά, καρότο, 1 σκελίδα σκόρδο, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό, 1 μικρό χυμό τομάτας, τσιγαρισμένο συκωτάκι γαλοπούλας και μοσχαρίσιο κομμένο σε κύβους, δύο κούπες ρύζι, δύο κουτάλες λάδι, γραβιέρα κομμένη σε κύβους, αλάτι-πιπέρι, μία κούπα νερό.
Τα βάζω όλα μαζί στην κατσαρόλα να μισοβράσει το ρύζι και να ‘πιει’ τα υγρά ( εκτός από τη γραβιέρα και τα συκωτάκια που προσθέτω στο τέλος).
Μόλις κρυώσει η γέμιση γεμίζουμε και ράβουμε με μεγάλη βελόνα και σπάγγο. Εγώ τη βάζω αποβραδίς στο ψυγείο, μέσα στη γάστρα, να είναι έτοιμη για ψήσιμο ανήμερα των Χριστουγέννων.
Ψήνω σε γάστρα στους 180 βαθμούς με 3/4 της κούπας νερό τόση ώρα όσα τα κιλά της γαλοπούλας. Εμένα ήταν πέντε κιλά, έκανε πέντε ώρες. Έγινε πολύ τρυφερή.
Κάθε μία ώρα που την έλεγχα, με μία καινούργια σύριγγα έπαιρνα το ζουμάκι της και έκανα ενέσεις στη γαλοπούλα για να μην βγει στεγνό το ρύζι.
Ταιριάζουν κάστανα, σταφίδες και κουκουνάρια αλλά οι δικοί μου δεν τα προτιμούν. Αντί για συκώτι μοσχαρίσιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κιμάς.
Σαν το σπιτικό δεν έχει!
Η απόλαυση της μαγειρικής δεν τελειώνει ποτέ..
Δοκίμασε αυτή τη συνταγή και θα μας θυμηθείς
Η Συνταγή είναι από Anastasia Lazaraki – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.