Συνταγές
Γλυκιά κολοκυθόπιτα νηστίσιμη με χειροποίητο φύλλο
Η Συνταγή είναι από Αλεξάνδρα Κυριάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά για ένα ταψάκι 30εκ
Για το φύλλο
2 φλ αλέυρι γ.ο.χ
2 κ.σ χυμό λεμονιού
5 κ.σ ελαιόλαδο
1/2 Κ.γ αλάτι
1 φλ νερό χλιαρό περίπου.
Νισεστε για το άνοιγμα των φύλλων.
Για την γέμιση
600γρ κολοκύθα κίτρινη τριμμένη
5 κ.σ ζάχαρη
1 κ.γ κανέλα
1/2 κ γ γαρύφαλλο
1 φλ καρύδια χοντροκομμένα
1 χούφτα σταφίδες
1/2 φλ φρυγανιά τριμμένη
1/2 φλ ελαιόλαδο για τα φυλλα
Για το σιρόπι
1.5 φλ νερό
1 φλ ζάχαρη
1 φλ μελι
1 φλούδα λεμόνι
1 κανέλα φύλλο
2 καρφάκια γαρύφαλλο
Τα βάζουμε να βράσουν χωρίς το μέλι 3-4 λεπτά από το σημείο βρασμού. Μετα προσθέτουμε το μέλι ανακατέυω και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το λάδι το αλάτι και το λεμόνι και το τρίβουμε με τα δάχτυλα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Μετα αρχίζουμε να προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμαράκι .Το αφήνουμε σκεπασμένο μια ώρα να ξεκουράστεί.
Για την γεμιση
Βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα σε ένα μπολ αφού την έχουμε στραγγιξει καλά προσθέτουμε την ζάχαρη τα μυρωδικά τα καρύδια τις σταφίδες και την φρυγανιά και ανακατέυουμε καλά.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια. Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης πασπαλίζουμε με λίγο νισεστε και ανοίγω ένα μακρόστενο λεπτο φύλλο.Το λαδώνω με ένα πινέλο με το ελαιόλαδο βάζουμε γέμιση και το τυλίγουμε ρόλο. Βαζουμε όλα τα φύλλα σε λαδωμένο ταψάκι ξεκινώντας από το κέντρο. Οσο λάδι μείνει το Ρίχνουμε από επάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς περίπου μια ώρα ανάλογα τον φούρνο σας μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Όταν βγει από τον φούρνο όπως είναι καυτό Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει και να το τραβήξει
Η Συνταγή είναι από Αλεξάνδρα Κυριάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.