Συνταγές
Στριφτή γλυκιά κολοκυθόπιτα γεμάτη αρώματα κ γεύσεις
Η Συνταγή είναι από Pellumbesha Lumi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
Για την ζύμη:
350 γρ. αλεύρι, 200 ml. νερό, 2 κτσ. ελαιόλαδο, 1 κτσ. ξύδι, μισό κτγ. αλάτι.
Για την γέμιση:
600 γρ. κολοκύθα τριμμένη, 4-5 κτσ. ζάχαρη, 1 κτγ. κανέλα, 1/4 κτγ. γαρύφαλλο, 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο, 1 φλιτζ. του τσαγιού σταφίδες και cramberi, 1/2 φλιτζάνι καρύδια, 2 κτσ. σιμιγδάλι και μία πρέζα αλάτι, 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο μαζί με βούτυρο λιωμένο.
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε λίγο βούτυρο και προσθέτουμε την κολοκύθα τριμμένη, λίγο αλάτι και τη ζάχαρη. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μην υπάρχουν καθόλου υγρά.
Κατεβάζουμε από την φωτιά προσθέτουμε σταφίδες ξανθές και μαύρες, λίγα cramberi, καρύδια χοντροκομμένο, λίγο σιμιγδάλι, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε ένα λακουβάκι. Ρίχνουμε λάδι, ξίδι και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη αλλά όχι πολύ μαλακιά ζύμη.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη, αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια και ανοίγουμε μεγάλα φύλλα με τη βοήθεια του νισεστέ.
Κάθε ένα φύλλο το αλείφουμε με λάδι που έχω βάλει και λίγο βούτυρο λιωμένο, διπλώνουμε στη μέση λαδώνουμε ξανά και τοποθετούμε κατά μήκος το 1/6 της γέμισης.
Τυλίγουμε το φύλλο προσεκτικά σε ρολό και δημιουργούμε σαλιγκαράκι. Τοποθετούμε το σαλιγκαράκι σε ένα ταψί όπου έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και αλείφουμε πάλι με λάδι.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, βάζοντας γύρω-γύρω μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, κανέλα και απολαμβάνουμε.
Η Συνταγή είναι από Pellumbesha Lumi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.