Συνταγές
Τα λόγια είναι περιττά – πολύ ωραία γλυκιά κολοκυθόπιτα νηστίσιμη με χειροποίητο φύλλο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Αλεξάνδρα Κυριάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά για ένα ταψάκι 30εκ
Για το φύλλο
2 φλ αλέυρι γ.ο.χ
2 κ.σ χυμό λεμονιού
5 κ.σ ελαιόλαδο
1/2 Κ.γ αλάτι
1 φλ νερό χλιαρό περίπου.
Νισεστε για το άνοιγμα των φύλλων.
Για την γέμιση
600γρ κολοκύθα κίτρινη τριμμένη
5 κ.σ ζάχαρη
1 κ.γ κανέλα
1/2 κ γ γαρύφαλλο
1 φλ καρύδια χοντροκομμένα
1 χούφτα σταφίδες
1/2 φλ φρυγανιά τριμμένη
1/2 φλ ελαιόλαδο για τα φυλλα
Για το σιρόπι
1.5 φλ νερό
1 φλ ζάχαρη
1 φλ μελι
1 φλούδα λεμόνι
1 κανέλα φύλλο
2 καρφάκια γαρύφαλλο
Τα βάζω να βράσουν χωρίς το μέλι 3-4 λεπτά από το σημείο βρασμού.Μετα προσθέτω το μέλι ανακατέυω και αφήνω στην άκρη να κρυώσει καλά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το λάδι το αλάτι και το λεμόνι και το τρίβουμε με τα δάχτυλα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.Μετα αρχίζουμε να προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά ζυμώνοντας μέχρι να έχω ένα εύπλαστο ζυμαράκι.Το αφήνουμε σκεπασμένο μια ώρα να ξεκουράστεί.
Για την γεμιση
Βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα σε ένα μπολ αφού την έχουμε στραγγιξει καλά προσθέτω την ζάχαρη τα μυρωδικά τα καρύδια τις σταφίδες και την φρυγανιά και ανακατέυουμε καλά.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια. Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης πασπαλίζουμε με λίγο νισεστε και ανοίγουμε ένα μακρόστενο λεπτο φύλλο.Το λαδώνουμε με ένα πινέλο με το ελαιόλαδο βάζουμε γέμιση και το τυλίγουμε ρόλο.
Βαζουμε όλα τα φύλλα σε λαδωμένο ταψάκι ξεκινώντας από το κέντρο.Οσο λάδι μείνει το Ρίχνουμε από επάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς περίπου μια ώρα ανάλογα τον φούρνο σας μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Όταν βγει από τον φούρνο όπως είναι καυτό Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει και να το τραβήξει
Η Συνταγή είναι από Αλεξάνδρα Κυριάκη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.