Συνταγές
Γλυκά και λαχταριστά Παραδοσιακά Σαραγλί
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι της κ. Tzina Pepe – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
1 πακέτο φύλλο Βυρηττού
150 γρ. καρυδόψιχα
250 γρ. αγελαδινό βούτυρο
150 γρ. φιστίκια Αιγίνης
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
1 κ.σ. μέλι
1 πορτοκάλι φλούδα
1 ξύλο κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150C, στις αντιστάσεις.
Για το πολίτικο σαραγλί χρησιμοποιώ βελόνα πλεξίματος. Απλώνουμε δυο φύλλα στον πάγκο, το ένα πάνω στο άλλο. Τοποθετούμε τη βέργα περίπου 10 εκατοστά από την άκρη των φύλλων. Διπλώνουμε τα φύλλα ακριβώς πάνω από την βελόνα. Πασπαλίζουμε κατά μήκος του φύλλου, μέχρι τη μέση περίπου, με ψίχα φιστίκι ή καρύδι. Φροντίζουμε να αφήσουμε ένα περιθώριο στο τέλος των φύλλων που να μην έχει ξηρούς καρπούς. Τυλίγουμε προσεκτικά από τη μεγαλύτερη πλευρά του φύλλου και κάνουμε ένα χαλαρό ρολό. Πιέζουμε με τα δάχτυλα τις δύο άκρες του ρολού και σουρώνουμε απαλά τα φύλλα προς το κέντρο μέχρι να σουρώσει το ρολό.
Τραβάμε προσεκτικά τη βέργα και τοποθετούμε το ρολό στο ταψί. Eπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα.
Περιχύνουμε τα ρολάκια με λιωμένο βούτυρο. Φροντίζουμε να αλείψουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του σαραγλί. Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, την φλούδα από πορτοκάλι και το ξύλο κανέλας. Από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 3 λεπτά. Το αποσύρουμε από τη φωτιά να κρυώσει καλά.
Βγάζουμε το σαραγλί από τον φούρνο και, όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Προσοχή, ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι σε δόσεις.
SOS
Τα σαραγλί εγώ τα ψήνω σε χαμηλή θερμοκρασία για δυο με δυόμιση ώρες. Έτσι τα φύλλα γίνονται πολύ τραγανά.
Μεγάλη προσοχή στο βουτύρωμα: δεν βουτυρώνουμε τα φύλλα αλλά τα περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο, σιγά σιγά. Έτσι απορροφάται ομοιόμορφα το βούτυρο, και το σαραγλί θα βγει πολύ αφράτο.
Η Συνταγή είναι της κ. Tzina Pepe – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.