Συνταγές
Πανέμορφα γιορτινά κουλουράκια με αμμωνία
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από ” Ειρήνη Σταματέλλη- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Υλικα
500 γρ βουτυρο ή μαργαρίνη
1/2 κιλό ζαχαρη
8 αυγα
1 ποτηρι γαλα
2 κουτ του γλυκου αμμωνια
1 κουτ.κοφτο σοδα
2 κιλα αλευρι γ.ο.χ.
1 φακελακι μπεικιν
κροκο αυγου για το αλειμμα..
Εκτελεση
Χτυπηστε την ζαχαρη με το βουτυρο στο μιξερ να αφρατεψει
Προσθεστε τους κροκους και χτυπηστε τ ασπραδια χωριστα μαρεγκα
Ριξτε την αμμωνια μεσα στο γαλα και ανακατεψτε τη να διαλυθει τελειως
Ριξτε στο μειγμα του βουτυρου τα υπολοιπα υλικα και τέλος λιγο λιγο το αλευρι εναλλαξ με το γαλα
Ζυμωστε ώσπου να πετυχετε μια ζυμη λεια και ελαστικη που να μην κολλαει στα χερια ..Αλειψτε με το κροκαδι ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο για 25 λεπτα στους 180..
το σχήμα το βγάζω με την παραδοσιακή παλια μηχανη που είχαν οι γιαγιαδες μας
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Ειρήνη Σταματέλλη – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
Πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε άλλη μία πεντανόστιμη συνταγή που μπορείς να ετοιμάσεις στο σπίτι σου και στο τέλος θα γλείφεις τα δάκτυλά σου. Καλή σας απόλαυση..
Μοσχομύρισε το σπίτι όλο, με τα εξαίσια και αφράτα τσουρεκοκουλουράκια
Η Συνταγή είναι από κ. Nicki Kir – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
3 γιαούρτακια στραγγιστα
3 αυγά
1 ποτήρι ηλιέλαιο
1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 βανίλια
2 κ.γ. μπεικιν
1 κιλό κοσκινισμένο αλεύρι για τσουρέκι (και λίγο παραπάνω)
Κακουλέ
Μαχλεπι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε ένα μπολ τα γιαούρτακια, τα αυγά,τη ζάχαρη και το λάδι και χτυπάμε με το σύρμα.
Κοσκινιζουμε το αλεύρι, το μπεικιν και την βανίλια και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Στο τέλος ρίχνουμε και τα μυρωδικά.
Ζυμωνουμε ελαφρώς.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και κολλώδες.
Πλάθουμε στο σχέδιο και μέγεθος που επιθυμώ.
Πασπαλισουμε με σουσάμι και με αναλατους ξηρούς καρπούς.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 15-20 λεπτά.
Τα διατηρουμε σε μπολ με καπάκι.
Η Συνταγή είναι από κ. Nicki Kir – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.