Συνταγές
Γαλακτομπούρεκο – Λατρεμένο γλυκό
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από Anna Lampropouloy – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλο Βηρυτού, 200γρ. βούτυρο αγελάδος
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ :
1 λίτρο γάλα πλήρες, 100 γρ. ζάχαρη, 2 αυγά & 1 κρόκο, ξύσμα από 1 ακέροτο λεμόνι, 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, 1 βανίλια, 30 γρ. βούτυρο, 1 ξύλο κανέλα.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ :
350 γρ. ζάχαρη, 250 γρ. νερό, 2 λεμονόκουπες στημένες, 1 ξύλο κανέλας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σέ ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Τα ανακατεύουμε έως ότου λιώσει η ζάχαρη. Από την ώρα που ξεκίνησε ο βρασμός δεν ξαναβάζουμε κουτάλι μέσα στο κατσαρολάκι. Το αφήνουμε να βράσει 5′-6′. Το αφήνουμε να κρυώσει. Σέ μία κατσαρόλα βάζουμε τα 3/4 από την ποσότητα του γάλακτος να ζεσταθεί, με την μισή ποσότητα της ζάχαρης.
Το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να ζεσταθεί σέ χαμηλή θερμοκρασία με 1 ξυλάκι κανέλας μέσα. Σε ενα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν και να φουσκώσουν τα αυγά. Μετά προσθέτουμε την βανίλια το σιμιγδάλι και το ξύσμα.
Με μία κουτάλα παίρνουμε λίγο – λίγο από το ζεστό γάλα και το βάζουμε στα αυγά να ζεστάθουν. Παράλληλα ανακατεύουμε. Όταν πήξει κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο, καλύπτουμε την κρέμα με μία μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν χλιαρώσει η κρέμα βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι παίρνουμε τα φύλλα ένα – ένα καλά βουτυρωμένα, έβαλα 7 φύλα κάτω, έβαλα την κρέμα και μετά άρχισα να βουτυρώνω.
Τα φύλλα που περίσσεψαν τα γυρίζουμε προς τα μέσα και έβαλα άλλα 3 φύλα ολόκληρα.
Όταν τελείωσα το έβαλα για 30′ στο ψυγείο. Το έβγαλα, το χάραξα και το έβαλα στο φούρνο που τον είχα προθερμάνει στις αντιστάσεις στους 175 βαθμούς για 1 ώρα. Αφού πήρε ωραίο χρώμα το βάζουμε και το σιροπιάζουμε καυτό γλυκό και κρύο το σιρόπι. Το ταψάκι είναι 25εκ.
Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το σερβίρουμε. Με κανέλα.
Η συνταγή είναι από Anna Lampropouloy – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.