Συνταγές
Γίγαντες πλακί – Θαυμάσιο, νοστιμότατο και καλομαγειρεμένο φαγητό
Η Συνταγή είναι από Sunday Lous – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό φασόλια γίγαντες
2/3 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3-4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια ή ψιλοκομμένες
1 καρότο
1 κιλό ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες ή 1 κουτί ντομάτα κονκασέ
1-2 κουταλιές της σούπας πελτέ σπιτικό ή εμπορίου
1 γλυκιά κόκκινη πιπεριά σε μπαστουνάκια ή 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
4-5 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε από την προηγούμενη μέρα σ’ ένα βαθύ μπολ με νερό ,που τα σκεπάζει.
Τα αφήνουμε στο νερό να φουσκώσουν για 12-14 ώρες ή και για περισσότερες.
Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό κρύο νερό. Προσθέτουμε και το καρότο.
Βράζουμε τα φασόλια σε σιγανή φωτιά περίπου 1 ωρα, ή ώσπου να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε, κρατάμε το νερό τους και τα αδειάζουμε σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος ή στο ταψί του φούρνου.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο, το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ να σωταριστει λιγο, τη ντομάτα, την κόκκινη πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη.
Ρίχνουμε 1 ποτήρι από το νερό, μέσα στο οποίο βράσαμε τους γίγαντες, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει 5-10 λεπτά.
Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε και ανακατεύουμε το μαϊντανό και περιχύνουμε με τη σάλτσα τους γίγαντες.
Βάζουμε το φαγητό στο φούρνο και το ψήνουμε στους 180°C, για 1 περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και να μείνουν με λίγη σάλτσα.
Παρακολουθούμε το φαγητό κι αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό, από αυτό που βράσαμε τους γίγαντες.
Συνοδευτικό, ελιες, ρέγγα, ταραμοσαλατα!!!
Η Συνταγή είναι από Sunday Lous – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.