Συνταγές
Ένα πολύ ωραίο γλυκό – μπακλαβάς Πελοπόννησου (στρωτος)
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Χρύσα Μητροπουλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά για την ζυμη:
1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι αλάτι, μισό λεμόνι χυμό, νερό όσο πάρει, ζυμώνουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί μιση ώρα.
Υλικά για την γεμιση:
καρύδια 1και μισό kg ψυχα, μισό kg ζάχαρη, 2 κούπες ψωμί μπαγιατικο ψυχα τριμμένο, 1 κουτάλι σούπας κανέλλα, μισό κουτάλι γαρύφαλλο, 200 γραμμάρια σουσάμι καβουρδισμενο, 1 ποτήρι κρασιού λάδι.
Σιροπι:
6 ποτήρια ζάχαρη, 5 ποτήρια νερό, μισό λεμόνι χυμό, 1 ξύλο κανέλα,
Εκτελεση:
ανοίγουμε το πρώτο φύλλο, αλείφουμε ελαιόλαδο και απλώνομαι γέμιση και τυλιγουμαι σε ρόλο, κατόπιν κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε στο ταψί και συνεχίζουμε μέχρι να γέμιση,κατοπιν καίμε ελαιόλαδο σε μικρό κατσαρόλακι και περιχύνουμε τα κομμάτια
φουρνίζουμε σε προθερμασμενο φούρνο με αέρα 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν αρκετά καλά
Όταν ψηθούν τα αφήνουμε να κρυωσουν και σιροπιαζουμε.
*Η Συνταγη βγάζει περίπου 100 κομμάτια για κέρασμα
Η Συνταγή είναι από Χρύσα Μητροπουλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Καλή επιτυχία αν την φτιαξετε!!
Οι νόστιμες συνταγές δεν σταματάνε.. ΔΕΣ άλλη μια εξαιρετική πρόταση για σπιτικό Μπακλαβά από τον Σταύρο Βέλλιο
Η Συνταγή είναι της κ. Σταύρος Βέλλιος – “Χωριάτικα Σπιτικά Γλυκίσματα“
Υλικά
700γραμ.φύλλο Ζαγορίσιο Βηρυττού.500γραμ καρυδι μετριο τριμμενο.600γραμ βουτυρο αγελαδος.
100 γραμ φυστίκι Αιγινης.
Σιρόπι
500γραμ νερο
700 γραμ ζάχαρη
2 κουταλιές μέλι
1 ξυλακι κανέλα και
χυμό απο μισό λεμόνι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε το βούτυρο σιγανά και αλείφουμε το καθε φύλλο ένα – ένα.
Στρώνουμε 5 φυλλα κάτω και βάζουμε μια στρώση καρύδια , μερικά φύλλα ακόμη και βάζουμε τα υπόλοιπα καρύδια
Βαζουμε και τα υπόλοιπα φύλλα , και για να τον κοψουμε όπως θέλουμε τρίγωνο ή τετράγωνο βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για μισή ωρα.
Μετά τον κόβουμε και περιχύνουμε το υπολοιπο βούτυρο από πάνω.
Μετά στον φούρνο στους 150 βαθμούς περιπου για 60 λεπτά.
Φτιάχνουμε το σιρόπι να μην πάρει βράση και τον σιροπιάζουμε
Ρίχνουμε και τριμμενο φυστίκι απο πάνω και τρώγεται μετα απο περίπου 8 ώρες .
Η Συνταγή είναι της κ. Σταύρος Βέλλιος – “Χωριάτικα Σπιτικά Γλυκίσματα“