Συνταγές
Υπέροχα και λαχταριστά χειροποίητα μπουγατσάκια με κρέμα
Η Εκτέλεση είναι από κ. Anna Mavrikou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
Για το φύλλο
400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240 ml νερό ζεστό
½ ΚΣ ξύδι
1 κγ αλάτι
½ ΚΣ ελαιόλαδο
35 ml ελαιόλαδο
35 ml ηλιέλαιο
40 γρ μαργαρίνη λιωμένη
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα ζάχαρη
3-4 κ.σ. μαργαρίνη σοφτ
1 βανίλια ἠ 1 κ.σ. εσάνς βανίλιας
Εκτέλεση
Για την κρέμα
-Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη. Όχι σε πολύ δυνατή φωτιά για να μην μας κολλήσει.
-Ανακατεύουμε και όταν γίνει κρέμα κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη μαργαρίνη και τη βανίλια και ανακατεύουμε λίγο.
-Αφήνουμε να κρυώσει λίγο
Για το φύλλο
-Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό με το ξύδι, το αλάτι, τη ½ ΚΣ ελαιόλαδο και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας πρώτα με το σύρμα και στη συνέχεια με τα χέρια.
-Πλάθουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στο μπολ. Σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα.
-Αφού περάσει η ώρα βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 9 μπάλες σε μέγεθος μανταρινιού. Ανοίγουμε την κάθε μία σε διάμετρο 15-20 εκ. Σε ένα μπολάκι αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο με το λιωμένο βούτυρο.
-Τοποθετουμε τις ζύμες ανά τρείς την μια πάνω από την άλλη και ενδιάμεσα αλείφουμε με το βουτυρόλαδο.Τις βάζουμε στο ταψί σε αλευρωμένη πετσέτα και τις σκεπάζουμε με πετσέτα για 15 λεπτά.
-Παίρνουμε τα 3 ενωμένα φύλλα και τα απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Πασπαλίζουμε αλεύρι πάνω τους και τα ανοίγουμε με λεπτό πλάστη όσο πιο λεπτά μπορώ.
Κόβουμε το φύλλο στη μέση και μετά σε λωρίδες και το αλείφουμε με το μείγμα λαδιών και βουτύρου.
Τοποθετουμε στη μικρότερη άκρη του φύλλου τη γέμιση, κλείνουμε τα άκρα, για να μη φύγει η γέμιση κατά το ψήσιμο και αρχίζουμε να τυλίγουμε, για να γίνει ένα μικρό ρολό.
-Τοποθετουμε τα ρολάκια σε ταψί με λαδόκολλα και αλείφουμε με το υπόλοιπο βουτυρόλαδο. Προσέχουμε να αφήνουμε λίγο μεταξύ των ρολών για να μπορούν να ψηθούν.
-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά (εξαρτάται από τον φούρνο) μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Η Εκτέλεση είναι από κ. Anna Mavrikou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.