Connect with us

Γλυκα

Μυστικά για το πιο αφράτο κι αέρινο παντεσπάνι

Published

on

IMG 8429

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ξεμυαλιστικό, από ένα κουτάλι που βυθίζεται σε μια βελούδινη, αέρινη τούρτα με αφράτο παντεσπάνι.

Άλλωστε, όταν φτιάχνεις τη σπιτική σου τούρτα, εξοικονομείς χρήματα μιας και είναι πολύ πιο οικονομικό το σπιτικό γλυκό.

Δες λοιπόν εδώ όλα τα μυστικά, για να γίνεται το παντεσπάνι σου, ένας αφρός και να σου παραγγέλνουν όλοι να τους  φτιάχνεις θεϊκές τούρτες.

Εργαλεία που χρειάζεσαι για το παντεσπάνι

  • Μίξερ χειρός
  • Μαλακή σπάτουλα μαρίζ (θα σε βοηθήσει να σκάψεις τα τοιχώματα του μπολ καθ’ όλη την διάρκεια την ανάμειξης των υλικών).
  • Μπολ ανάδευσης-μπασίνα
  • Σίτα ψιλή
  • Αντικολλητικό χαρτί
  • Ταψάκια ισομεγέθη
  • Σχάρα ζαχαροπλαστικής

Προετοιμασία

Μια καλή προετοιμασία θα σου μειώσει τον χρόνο που θα ασχοληθείς με το παντεσπάνι.

  • Διάβασε καλά την συνταγή σου για να κατανοήσεις πλήρως τα στάδια.
  • Είναι βασικό να ελέγχεις τη σωστή θερμοκρασία του φούρνου σου. Γι’ αυτό χρειάζεσαι ένα θερμόμετρο φούρνου, ώστε με σιγουριά, να γνωρίζεις σε ποια θερμοκρασία αντιστοιχεί η λυχνία του φούρνου. Σας το λέω αυτό γιατί αρκετοί παραπονιέστε για το ψήσιμο του φούρνου.
  • Συγκέντρωσε τα υλικά σου στον πάγκο.
  • Μέτρησε σωστά και βάλε τα στη σειρά, ανάλογα με την σειρά που μπαίνουν στην εκτέλεση.
  • Φρόντισε τα υλικά σου να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός κι αν η συνταγή απαιτεί κάτι άλλο. Τα αυγά πάντα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το βούτυρο αν απαιτεί η συνταγή να είναι πάντα μαλακό.
  • Χώρισε τα αυγά ,τον κρόκο από το ασπράδι από πριν, αν αυτό στο ζητάει η συνταγή.
  • Για αέρινο παντεσπάνι, κοσκίνισε σε ψιλή σίτα και δυο και τρεις φορές όλα τα στερεά υλικά σου αλεύρι, κακάο, μπέικιν κλπ.
  • Βουτύρωσε πολύ καλά τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσεις για το παντεσπάνι. Σου προτείνω να στρώσεις και αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στη βάση από τα ταψάκια .Έτσι θα είναι πιο εύκολο το ξεφορμάρισμα από τα ταψιά.
  • Προθέρμανε καλά τον φούρνο σου.

 

Τούρτα κωκ με γλάσο σοκολάτας

Τούρτα κωκ

Επί το έργον

  • Είναι πολύ βασικό, όταν θα αναμείξεις όλα τα υλικά να μπουν στο ταψί χωρίς καθυστέρηση, και έτσι γρήγορα να μπουν και στο φούρνο.Ένα μίγμα για παντεσπάνι που είναι στις φόρμες και στέκεται στον πάγκο μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος, κάνει μεγάλες τρύπες και δεν πάρει το σωστό ύψος, επειδή το άφησες να περιμένει στην άκρη.
  • Μην ξεχνάς ποτέ να βάζεις μια πρέζα αλάτι ή λίγες σταγόνες λεμόνι ή κρεμόριο στα ασπράδια όταν τα χτυπάς σε μαρέγκα, για το παντεσπάνι. Αυτά τα υλικά θα βοηθήσουν τα ασπράδια να φουσκώσουν, τη μαρέγκα να κρατήσει τον όγκο της και κατά συνέπεια το παντεσπάνι να γίνει φουσκωτό κι αφράτο.
  • Την ώρα που πρέπει να βάλεις τη μαρέγκα στο μίγμα, πρόσθεσε στην αρχή μια δυο κουταλιέςκι αναδίπλωσε το μίγμα με σπάτουλα  ώστε να αραιώσει. Μετά μπορείς να προσθέσεις την υπόλοιπη μαρέγκα αναδιπλώνοντας απαλά ώστε να μην χάσεις καθόλου από τον όγκο που έχει η μαρέγκα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα τέλειο κι αφράτο παντεσπάνι.
  • Όλα τα στερεά υλικά υλικά πρέπει να μπουν στο μίγμα κοσκινισμένα. Σας το λέω ξανά, γιατί είναι πολύ βασικό να έχει εξαφανιστεί και το παραμικρό γρομπαλάκι αλευριού. Αλλιώς θα παραμείνει σβόλος και μέσα στο παντεσπάνι.
  • Χρειάζεται απαλό ανακάτεμα των στερεών υλικών,  με μαλακή σπάτουλα ώστε να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μίγμα.
  • Μην ανακατεύεις για πολύ ώρα γιατί το αλεύρι θα αρχίσει να αποβάλει τη γλουτένη, με αποτέλεσμα το παντεσπάνι να βγει λαστιχωτό, χωρίς πολύ όγκο και σφιχτό, συμπαγές.  Άλλωστε θα δεις ότι το μίγμα που έφτιαξες, είναι αέρινο και αφράτο, και δεν θέλεις να πάει χαμένος ο κόπος σου.
  • Βάλε το μίγμα στα ταψάκιαΙσομοίρασέ τοΊσιωσε απαλά την επιφάνεια.

Στο ψήσιμο

  • Βάλε χωρίς καθυστέρηση, τα ταψάκια στον ζεστό φούρνο, στην προτεινόμενη θερμοκρασία (κάθε συνταγή μου σας εξηγεί ακριβώς την θερμοκρασία, τη σχάρα που τοποθετούμε καθώς και την διάρκεια ψησίματος που ποικίλει πάντα ανάλογα την συνταγή).
  • Είναι πολύ βασικό, να μην ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο όταν ψήνουμε παντεσπάνι.
  • Το παντεσπάνι είναι έτοιμο όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Όμως πάντα για σιγουριά, θέλω να ελέγχεις αν ψήθηκε σωστά το εσωτερικό του, μπήγοντας μια καθαρή λάμα μαχαιριού ή οδοντογλυφίδα. Αν βγει στεγνή από ζύμη, το παντεσπάνι είναι έτοιμο.

Μετά το ψήσιμο

  • Αφήνουμε τα παντεσπάνια να σταθούν για 10′ στα ταψάκια κι έπειτα ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα, ώστε να στεγνώσουν και να κρυώσουν τελείως.
  • Αν θέλετε να κόψετε οριζόντια το παντεσπάνι για να το γεμίσετε ενδιάμεσα, αφού κρυώσει πολύ καλά, τυλίξτε το σε μεμβράνη τροφίμων και βάλτε το στην κατάψυξη για 30 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο σκληραίνει και κόβεται πιο εύκολα χωρίς να τρίβεται.
  • Το παντεσπάνι διατηρείται για 3 ημέρες στο ψυγείο ή για 3 μήνες στην κατάψυξη, αφού το τυλίξουμε πολύ καλά με μεμβράνη.
  • Τα παντεσπάνια που ψύχονται ή καταψύχονται πρέπει πρώτα να σιροπιάζονται.

Στο μοντάρισμα

  • Το ολόφρεσκο παντεσπάνι μπορεί να μπει και στεγνό σε μια τούρτα γιατί θα ρουφήξει την υγρασία από την κρέμα γέμιση και την επικάλυψη.
  • Μια απλή μαρμελάδα στη μέση και μια ωραία επικάλυψη γύρω από τα αφράτα παντεσπάνια, είναι αρκετά, ώστε να δημιουργήσεις μια μοναδική και οικονομική τούρτα. 

Καλή επιτυχία!

argiro.gr

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές14 ώρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές16 ώρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές18 ώρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές20 ώρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές22 ώρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές24 ώρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές1 ημέρα ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές2 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές2 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές3 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές3 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές4 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές4 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές4 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Συνταγές4 ημέρες ago

Ελαφρύ φαγητό – δοκιμάστε μια ομελέτα φούρνου με πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και φέτα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το καλύτερο τυρόψωμο ever

Συνταγές5 ημέρες ago

Άπαιχτη σοκολατίνα με πλούσια μους

Συνταγές5 ημέρες ago

Εύκολο και γευστικότατο εκμέκ τσουρέκι με υπέροχη βελούδινη κρέμα και καβουρδισμένο αμύγδαλακι που πιστέψτε με του πάει πολύ!

Συνταγές5 ημέρες ago

Ετοίμασε ένα γευστικό γλυκό ψυγείου με κρέμα πορτοκαλιού και κρέμα σοκολάτας

Συνταγές5 ημέρες ago

Εξαιρετική τούρτα με ζελέ φράουλας – ένα γλυκάκι πανέμορφο, ξεχωριστό και ιδιαίτερο!

Exit mobile version