Connect with us

Συνταγές

Λαχανοντολμάδες λαδεροί με κιμά – Πολυ ωραια προταση, αγαπημενο φαγητο!!

Published

on

312621016 1179374802669215 2121052561191868256 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Matula Giasirani – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Υλικά:
Για 25 – 30 τεμάχια:

1 λευκό λάχανο
1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα
100 γραμ. ρύζι Καρολίνα
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος – χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, που κρατάμε στην άκρη
1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος – χωρίς τα κοτσάνια, που κρατάμε στην άκρη
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρέ
4 φρέσκα κρεμμυδάκια – λευκό και πράσινο μέρος ψιλοκομμένα
1 πράσο το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος του κομμένο σε 3 κομμάτια, και αυτά, κατά μήκος στη μέση
2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια μπαστούνια
2 φύλλα δάφνης
1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
200 ml ελαιόλαδο
Ανθό αλατιού
Πιπέρι φρέσκο τριμμένο από μύλο
1 – 2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο – προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για το λάχανο:
Αφαιρούμε το σκληρό «κοτσάνι» από το λάχανο µε ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι.
Βγάζουμε 1 – 2 στιβάδες από τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου, καθώς είναι αρκετά σκληρά, και τα κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε το λάχανο σε µία μεγάλη κατσαρόλα, µε το άνοιγμα προς τα κάτω.

Βάζουμε κρύο νερό στην κατσαρόλα τόσο ώστε να καλύψει το λάχανο κατά τα 2/3.
Προσθέτουμε το χοντρό αλάτι, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10 με 15 λεπτά.
Το βγάζουμε προσεκτικά με 2 τρυπητές κουτάλες και το αφήνουμε μέσα σε σουρωτήρι, με την τρύπα κάτω, να κρυώσει.

Για τη γέμιση:
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 100 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε τον κιμά, για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός.
Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, τη δάφνη το αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε τις δάφνες από την κατσαρόλα µε τον κιμά.

Προσθέτουμε το ρύζι ωμό, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, 60 ml από το ελαιόλαδο, το μπαχάρι, το ξύσμα, αλάτι – περίπου 1 κοφτό κουτ. γλυκού, τριμμένο φρέσκο μαύρο πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά.
Σε µία βαθιά κατσαρόλα απλώνουμε το πράσο, το καρότο, και τα κοτσάνια των μυρωδικών που είχαμε κρατήσει στην άκρη.

Για τους λαχανοντολμάδες:
Σκεπάζουμε το μυρωδάτο υπόστρωμα, µε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου, που είχαμε κρατήσει.
Αυτό το κάνουμε για να δημιουργηθεί µία κάπως πιο επίπεδη επιφάνεια, ώστε να ακουμπήσουμε τους λαχανοντολµάδες.
«Ξεφυλλίζουμε» το λάχανο.

Αφαιρούμε προσεκτικά τα μεγάλα φύλλα που βρίσκονται στις εξωτερικές στιβάδες.
Ακουμπάμε πάνω στην επιφάνεια εργασίας, από την κυρτή πλευρά, ένα φύλλο λάχανου.
Βάζουμε 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο από τη µία άκρη του φύλλου.

Διπλώνουμε τις δύο άκρες του φύλλου προς τα μέσα, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, και τυλίγουμε σε ρολό.
Τακτοποιούμε τους λαχανοντολµάδες σε στρώσεις, τον ένα κοντά στον άλλο.

Προσθέτουμε νερό κρύο, τόσο που να τους καλύπτει, το υπόλοιπο λάδι, και σκεπάζουμε τους λαχανοντολµάδες µε ένα πιάτο.
Μαγειρεύουμε τους λαχανοντολμάδες, για περίπου 40 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, και τους αφήνουμε για 1 – 2 ώρες μέσα στην κατσαρόλα, να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.
Σερβίρουμε σε πιατέλα, τους περιχύνουμε µε ελαιόλαδο, και πασπαλίζουμε με φυλλαράκια θυμάρι.

Η Συνταγή είναι από Matula Giasirani – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Mία απλή συνταγή για αρωματικά ελιόψωμα – είναι ωραία και θρεπτικά

Συνταγές11 ώρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές13 ώρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές15 ώρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές17 ώρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές19 ώρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές21 ώρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές1 ημέρα ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές2 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές2 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές3 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές3 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφρύ φαγητό – δοκιμάστε μια ομελέτα φούρνου με πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και φέτα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το καλύτερο τυρόψωμο ever

Συνταγές3 ημέρες ago

Άπαιχτη σοκολατίνα με πλούσια μους

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολο και γευστικότατο εκμέκ τσουρέκι με υπέροχη βελούδινη κρέμα και καβουρδισμένο αμύγδαλακι που πιστέψτε με του πάει πολύ!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ετοίμασε ένα γευστικό γλυκό ψυγείου με κρέμα πορτοκαλιού και κρέμα σοκολάτας

Συνταγές4 ημέρες ago

Εξαιρετική τούρτα με ζελέ φράουλας – ένα γλυκάκι πανέμορφο, ξεχωριστό και ιδιαίτερο!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Κρέμα με νουτέλα και maltesers

Συνταγές4 ημέρες ago

Από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά που θα φτιάξετε είναι ο μπαμπάς

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο απλό τσιζκέικ φράουλα, σε χρόνο μηδέν – Το απόλυτο γλυκό για κάθε τραπέζι

Συνταγές4 ημέρες ago

Μην ψάχνετε άλλο για να δημιουργήσετε μια σπέσιαλ τούρτα με λευκή σοκολάτα

Συνταγές5 ημέρες ago

Απίθανο και λαχταριστό κάροτ κέικ για αύριο – ζουμερό και αφράτο

Συνταγές5 ημέρες ago

Είναι δυνατόν να μην μπούμε στον πειρασμό να φτιάξουμε την πιο σπέσιαλ τούρτα

Συνταγές5 ημέρες ago

Εύκολο γλυκό ψυγείου με μπισκότα τύπου πτι μπερ που σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά.

Exit mobile version