Connect with us

Γλυκα

Καραμελωμένος χαλβάς Φαρσάλων με καβουρδισμένο αμύγδαλο

Υλικά 4 φλ. κοφτά ζάχαρη (πολύ ψιλή κρυσταλλική) 4 φλ. νερό 2 φλ. νισεστε ή κορν φλάουρ (κοφτά) 1 φλ. ηλιέλαιο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο και κρύο (σε περίοδο εκτός νηστείας) 1 ½ φλ. αμυγδαλόψιχα (ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα) βανίλια ή κανέλα προαιρετικά για άρωμα Εκτέλεση Για την αυθεντική συνταγή χαλβάς Φαρσάλων, πρώτα καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα. […]

Published

on

viber image

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Υλικά
4 φλ. κοφτά ζάχαρη (πολύ ψιλή κρυσταλλική)
4 φλ. νερό
2 φλ. νισεστε ή κορν φλάουρ (κοφτά)
1 φλ. ηλιέλαιο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο και κρύο (σε περίοδο εκτός νηστείας)
1 ½ φλ. αμυγδαλόψιχα (ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα)
βανίλια ή κανέλα προαιρετικά για άρωμα

Εκτέλεση
Για την αυθεντική συνταγή χαλβάς Φαρσάλων, πρώτα καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα.

Σε ταψάκι αραδιάζουμε τα αμύγδαλα χωρίς φλούδα απλωτά. Ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C, στη μεσαία σχάρα για περίπου 10′ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε ώστε να ψηθούν τα αμύγδαλα ομοιόμορφα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Κρατάμε 1 φλ. ζάχαρη για την καραμέλα και μισό φλ. ζάχαρη για το τελείωμα του χαλβά.

Σε ένα μπολ ή μεγάλη κανάτα, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (2,5 φλ.) το νισεστέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό και το λάδι (ή το λιωμένο κρύο βούτυρο) και ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά στην αρχή με κουτάλι ώστε να λιώσει καλά ο νισεστές στην βάση του μπολ. Μετά με ένα σύρμα, ανακατεύουμε 2-3 λεπτά να γίνει λείο το μείγμα των υγρών υλικών. Αν βάλετε κανέλα η βανίλια θα την προσθέσετε σε αυτό το στάδιο.

Σε βαθειά κατσαρόλα με χοντρή βάση ρίχνουμε το 1 φλ. ζάχαρη σταδιακά και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε την ζάχαρη να λιώσει να γίνει καραμέλα ανακατεύοντας όποτε είναι αναγκαίο, με λαδωμένη ξύλινη κουτάλα.

Η ζάχαρη ξεκινάει να σκουραίνει πάντα περιμετρικά, όποτε βάζοντας σταδιακά τη ζάχαρη ρίχνουμε την θερμοκρασία της και δεν προλαβαίνει να καεί η καραμέλα και να πικρίσει. Στο τέλος η καραμέλα αποκτά ωραίο χρώμα και έχει τέλεια γεύση.

Όταν η ζάχαρη λιώσει ομοιόμορφα και μετατραπεί σε καραμέλα, τότε με προσοχή προσθέτουμε τα υγρά υλικά με το νισεστέ.

Την ώρα που ρίχνουμε τα υγρά στην καραμέλα, επειδή πέφτει η θερμοκρασία της, παγώνει και σταθεροποιείται. Όμως, με το συνεχές ανακάτεμα του χαλβά στη φωτιά, θα ξαναπάρει την υγρή της μορφή και θα διαλυθεί.

Ανακατεύουμε ξανά και ξανά τον χαλβά Φαρσάλων στην κατσαρόλα, πάντα σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγα λεπτά, μέχρι να εξαφανιστεί τελείως το λάδι που κορφιάζει στην επιφάνεια του.

Τέλος, αφού ομογενοποιηθεί και γίνει λείος, τότε προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα κι απαλά ανακατεύουμε να πάνε παντού.

Θα χρησιμοποιήσουμε ρηχό ταψί για πίτα, περίπου 32 ή 34 εκ. Ο χαλβάς δεν πρέπει να έχει ύψος, για να καραμελώσει ωραία η επιφάνειά του.

Αδειάζουμε το ζεστό χαλβά στο ταψί. Κουνάμε το ταψί ώστε να απλωθεί και να ισιώσει η επιφάνειά του.

Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ψιλή ζάχαρη (1/2 φλ.), όλη την επιφάνεια του χαλβά.

Καίμε τη ζάχαρη με φλόγιστρο ή ψήνουμε στο γκριλ για λίγα λεπτά, τοποθετώντας τον χαλβά στην πάνω σχάρα του φούρνου, μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει η ζάχαρη.

Αφού κρυώσει καλά, κόβουμε σε κομμάτια.

Μυστικά για τον καλύτερο χαλβά Φαρσάλων
Για καλύτερο καραμέλωμα της ζάχαρης, βάζουμε λίγη ζάχαρη στην κατσαρόλα και όταν αυτή λιώσει προσθέτουμε σταδιακά σε 2-3 δόσεις, βροχηδόν την υπόλοιπη ζάχαρη ώστε να λιώσει ομοιόμορφα και να διατηρήσει ωραίο χρώμα.
Για το χαλβά Φαρσάλων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νισεστέ ή κορν φλάουερ.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο ανακάτεμα του νισεστέ με τα υγρά υλικά. Γιατί αν δεν διαλυθεί σωστά το άμυλο, τότε τα κουμπάκια θα παραμείνουν στο μείγμα αδιάλυτα.

Την ώρα που θα ρίξετε τα υγρά υλικά στην καυτή καραμέλα επειδή πέφτει θερμοκρασία της αυτή παγώνει και σταθεροποιείται. Σιγά-σιγά όμως με την θερμοκρασία της κατσαρόλας που ξανανεβαίνει και το συνεχές ανακάτεμα το μείγμα γίνεται πάλι ομοιόμορφο.
Ο ατμός που σχηματίζεται την ώρα που θα προσθέσετε τα υγρά στην καραμέλα, θέλει πολλή προσοχή. Καλύτερα να φοράτε το γάντι της κουζίνας για να μην καείτε από τον ατμό
Ο χαλβάς Φαρσάλων, πρέπει να πήξει όταν ακόμη είναι στην κατσαρόλα.

Ο χαλβάς Φαρσάλων είναι έτοιμος, όταν ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και γίνει μία σφιχτή κολλώδης μάζα.
Η καραμελωμένη επιφάνεια του χαλβά Φαρσάλων είναι ότι καλύτερο. Για να καραμελώσετε το χαλβά Φαρσάλων έχετε δύο επιλογές. Ή αφού πασπαλίσετε με τη ζάχαρη να καραμελώσετε τη ζάχαρη στην επιφάνεια του χαλβά με φλόγιστρο όπως στην κρεμ μπρουλέ, ή να βάλετε το ταψί στο φούρνο κάτω από το γκριλ ώστε με τη ζέστη να λιώσει η ζάχαρη που πασπαλίσατε και να καραμελώσει η επιφάνεια.
argiro

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Mία απλή συνταγή για αρωματικά ελιόψωμα – είναι ωραία και θρεπτικά

Συνταγές12 ώρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές14 ώρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές16 ώρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές18 ώρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές20 ώρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές22 ώρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές1 ημέρα ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές2 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές2 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές3 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές3 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφρύ φαγητό – δοκιμάστε μια ομελέτα φούρνου με πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και φέτα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το καλύτερο τυρόψωμο ever

Συνταγές3 ημέρες ago

Άπαιχτη σοκολατίνα με πλούσια μους

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολο και γευστικότατο εκμέκ τσουρέκι με υπέροχη βελούδινη κρέμα και καβουρδισμένο αμύγδαλακι που πιστέψτε με του πάει πολύ!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ετοίμασε ένα γευστικό γλυκό ψυγείου με κρέμα πορτοκαλιού και κρέμα σοκολάτας

Συνταγές4 ημέρες ago

Εξαιρετική τούρτα με ζελέ φράουλας – ένα γλυκάκι πανέμορφο, ξεχωριστό και ιδιαίτερο!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Κρέμα με νουτέλα και maltesers

Συνταγές4 ημέρες ago

Από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά που θα φτιάξετε είναι ο μπαμπάς

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο απλό τσιζκέικ φράουλα, σε χρόνο μηδέν – Το απόλυτο γλυκό για κάθε τραπέζι

Συνταγές4 ημέρες ago

Μην ψάχνετε άλλο για να δημιουργήσετε μια σπέσιαλ τούρτα με λευκή σοκολάτα

Συνταγές5 ημέρες ago

Απίθανο και λαχταριστό κάροτ κέικ για αύριο – ζουμερό και αφράτο

Συνταγές5 ημέρες ago

Είναι δυνατόν να μην μπούμε στον πειρασμό να φτιάξουμε την πιο σπέσιαλ τούρτα

Συνταγές5 ημέρες ago

Εύκολο γλυκό ψυγείου με μπισκότα τύπου πτι μπερ που σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά.

Exit mobile version