Συνταγές
Αφράτα σταφιδόψωμα με γλυκά μπαχαρικά light
Νόστιμη Συνταγή από κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Υλικά Συνταγής
Τεμάχια: 10
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις η αλεύρι για τσουρέκια – βάλαμε για τσουρέκια
300 ml φρέσκο γάλα light
50 γραμ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο – βάλαμε lurpack light
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουτ. σούπας κονιάκ
40 γραμ. στέβια σε αναλογία με την ζάχαρη 1:2
1/4 κoυτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1 πορτοκάλι το ξύσμα του
100 γραμ. σταφίδες μαύρες κορινθιακές
1 κρόκος αυγού αραιωμένος με 1 κουτ. σούπας νερό
ΕκτέλεσηΓια τα σταφιδόψωμα με γλυκά μπαχαρικά, βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, το βούτυρο, τη μαγιά, το μπράντι, τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το γαρίφαλο, την κανέλα, αλάτι, το ξύσμα από το πορτοκάλι, τις σταφίδες, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Βάζουμε τα στερεά υλικά στον κάδο του μίξερ, με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε με τον γάντζο, σε μέτρια ταχύτητα για 5-8 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
Μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη, και αφήνουμε την ζύμη, για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα 2 λαμαρίνες του φούρνου.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια, σχηματίζουμε τα σταφιδόψωμα, και τα μεταφέρουμε στα ταψιά.
Καλύπτουμε χαλαρά με πετσέτα, και τα αφήνουμε για 60 λεπτά επιπλέον, να ξανά – φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε το τελευταίο 10κάλεπτο αναμονής, τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Μόλις φουσκώσουν τα σταφιδόψωμα, τα αλείφουμε με τον κρόκο, και ψήνουμε στην μεσαία σχάρα του φούρνου για 10-15 λεπτά.
Αν έχουν πάρει χρώμα από κάτω σηκώνουμε και ελέγχουμε με σπάτουλα είναι έτοιμα.
Βγάζουμε και αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Σημειώσεις:
Αν φτιάξουμε ποσότητα τα σταφιδόψωμα διατηρούνται στην κατάψυξη ψημένα.
Αν μείνουν δεύτερη μέρα, τα βάζουμε στο ψυγείο, -απλή ψύξη- μέσα σε σακούλες τροφίμων, η τάπερ και τα ζεσταίνουμε στο micro σκεπασμένα με το ειδικό καπάκι, για 20- 30΄΄ ανάλογα τα wat του micro.
Συνταγή/Φώτο της κ. ΜΑΤΟΥΛΑ ΓΙΑΣΙΡΑΝΗ
Ανέβασε και εσύ την δικιά σου νόστιμη συνταγή εδώ!