Συνταγές
Πολύ εύκολη συνταγή για τα σταφιδοψωμάκια με τον Σταυρό
Τα γνωστά Cross Buns που συνήθως τα τρώνε την Μεγάλη Παρασκευή στην Ιρλανδία και Μεγάλη Βρετανία
Η Συνταγή είναι από Maria Rouvitsa Kouzinoglou – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.
ΥΛΙΚΑ
Γύρω στα 600 γρ. αλεύρι δυνατό
Ένα φακελάκι μαγιά ξηρή
Δύο κουταλάκια του γλυκού κανέλλα, δύο κουταλάκια του γλυκού μπαχάρι τριμμένο, μια βανίλια, μισό κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο, 100 γρ. ζάχαρη, 350 ml. γάλα
1 αυγό
Μια γεμάτη χούφτα σταφίδες, αν έχουμε και κόντιτα βάζουμε, 60 γρ. βούτυρο λιωμένο στο γάλα, (μαζί να είναι χλιαρά μην καεί η μαγιά), δύο κουταλάκια του γλυκού Μπέικιν πάουντερ
Το ξύσμα ενός μεγάλου πορτοκαλιού.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα στερεά υλικά στο δοχείο ανάμιξης. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο να χλυαρίνουν. Χτυπάμε καλά το αυγό ολόκληρο και το ρίχνουμε στο μείγμα του γάλακτος και βουτύρου.
Αυτό το μείγμα τώρα το ρίχνουμε σιγά- σιγά στο μείγμα των στερεών υλικών. Αν θέλουμε παραλείπουμε τις σταφίδες ή χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και φτιάχνουμε δύο είδη.
Ζυμώνουμε με σπάτουλα απαλά από έξω προς τα μέσα μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ίσα να μη κολλάει. Αν χρειαστεί βάζουμε με τα χέρια λίγο αλεύρι. Την σκεπάζουμε για μια ώρα να φουσκώσει .
Όταν ανέβει η ζύμη εγώ τη χώρισα στα δύο, τη μισή χωρίς σταφίδες, και τη μισή με σταφίδες. Χώρισα τις ζύμες σε 12 μπαλίτσες και τις έβαλα σε ταψί με λαδόκολλα.
Τα άφησα να φουσκώσουν πάλι και λίγο πριν τα φουρνίσω, έφτιαξα μια απλή ζυμούλα με αλεύρι, ζάχαρη και χλιαρό νερό, την οποία έβαλα σε σακουλίτσα σαν κόρνερ για να σχηματίσω τους σταυρούς πρώτα οριζόντια και μονοκόμματα, χωρίς να διακόπτω τη γραμμή και μετά κάθετα.
Τα φούρνισα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για κάπου μισή ώρα, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ξανθό χρώμα.
Πριν βγουν, ετοίμασα μείγμα μαρμελάδας με λίγο χλιαρό νερό και μια κουταλιά του γλυκού βούτυρο και αμέσως τα γλασάρισα όταν βγήκαν από το φούρνο.
Η Συνταγή είναι από Maria Rouvitsa Kouzinoglou – “Ανθολόγιο συνταγών μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής”.