Συνταγές
Έτοιμα τα αλάδωτα σταφιδοψωμάκια μας
Η Συνταγή είναι από Eleni Mistra – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για το προζύμι:
280 γρ. αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις, 500 γρ. νερό χλιαρό, 1 κουτ. σούπας ζάχαρι, 1 φακελάκι μαγιά ξηρή.
Ανακατεύουμε όλα αυτά τα υλικά και γίνεται ένας χυλός. Αφήνουμε 30 λεπτά σκεπασμένη σε ζεστό μέρος νά ενεργοποιηθεί η μαγιά καί να κάνει φουσκάλες.
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Σε άλλη λεκάνη βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης τα οποία είναι:
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, (ίσως χρειαστεί ακόμη λίγο αν κολλάει η ζύμη)
1 κουτ. σούπας κοφτό αλάτι
1 κουτ. του γλυκού, γεμάτο, μπέκιν πάουντερ
100 γρ. ζάχαρι
1 κουτ. σούπας κοφτή κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
1/4 >> >> μαχλέπι
80 γρ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας ταχίνι, (προαιρετικά) πού το διαλύετε στον χυμό πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα δύο τελευταία υλικά θα τα ρίξετε μέσα στο φουσκωμένο προζύμι, θα ανακατέψετε, και όλο αυτό θα το ρίξετε μέσα στά υπόλοιπα υλικά κάνοντας πρώτα μια λακουβίτσα στο κέντρο.
Αρχίζετε να ζυμώνετε μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Αν κολλάει πολύ βάλτε και τα 50 γρ. επί πλέον. Όμως δεν πρέπει να γίνει η ζύμη σφιχτή, μήν παραλάβετε επί πλέον αλεύρι.
Θά ζυμώσετε καλά γιά 5-7 λεπτά, (αν έχετε κάδο ζυμώματος στο μίζερ, ζυμώστε το εκεί για 5 λεπτά μέχρι να μαζευτεί η ζύμη γύρω από το εργαλείο ζυμώματος).
Αφήστε την να φουσκώσει για μια ώρα, σε ζεστό μέρος, γιά 1 ώρα.
Μετά, προσθέστε 150 – 170 γρ. σταφίδες τις αρεσκείας σας, (εγώ έβαλα μαύρες, γιατί τις είχα) καί γιατί πιστεύω δεν βγάζουν πολλά κολλώδη υγρά κατά το ζύμωμα.
Ζυμώνετε την ζύμη απαλά προσθέτοντας λίγες- λίγες τις σταφίδες.
Δώστε σχήμα στά ψωμάκια, (εγώ τα έκανα σαλιγκαράκια, αλλά από το φούσκωμα δεν φαίνονται καθαρά).
Το κάθε ψωμάκι 150 γρ. περίπου.
Τα αφήνουμε να φουσκώνουν.
Εν τώ μεταξύ κάνουμε ένα μείγμα με:
100 γρ. χλιαρό νερό, 1 κουτ. σούπας μέλι και 3 κουτ. σούπας ζάχαρι.
Όταν φουσκώσουν τα αλείφουμε με το μείγμα αυτό, πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και μετά σουσάμι.
Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 λεπτά, (αναλόγως και με τον φούρνο σας).
Όταν τα βγάλετε από τον φούρνο, τα ξαναπερνάτε έτσι καυτά πού είναι, με το μείγμα τού μελιού και καλοφάγωτα.
Άλλο νερό δεν θα βάλετε, μόνον αυτό που βάλαμε στο προζύμι, κορίτσια.
Η Συνταγή είναι από Eleni Mistra – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.