Connect with us

Συνταγές

Έτοιμα τα αλάδωτα σταφιδοψωμάκια μας

Published

on

stafidopsoma

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Eleni Mistra – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

ΥΛΙΚΑ
Για το προζύμι:

280 γρ. αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις, 500 γρ. νερό χλιαρό, 1 κουτ. σούπας ζάχαρι, 1 φακελάκι μαγιά ξηρή.
Ανακατεύουμε όλα αυτά τα υλικά και γίνεται ένας χυλός. Αφήνουμε 30 λεπτά σκεπασμένη σε ζεστό μέρος νά ενεργοποιηθεί η μαγιά καί να κάνει φουσκάλες.

ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Σε άλλη λεκάνη βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης τα οποία είναι:
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, (ίσως χρειαστεί ακόμη λίγο αν κολλάει η ζύμη)
1 κουτ. σούπας κοφτό αλάτι
1 κουτ. του γλυκού, γεμάτο, μπέκιν πάουντερ
100 γρ. ζάχαρι
1 κουτ. σούπας κοφτή κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
1/4 >> >> μαχλέπι
80 γρ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας ταχίνι, (προαιρετικά) πού το διαλύετε στον χυμό πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα δύο τελευταία υλικά θα τα ρίξετε μέσα στο φουσκωμένο προζύμι, θα ανακατέψετε, και όλο αυτό θα το ρίξετε μέσα στά υπόλοιπα υλικά κάνοντας πρώτα μια λακουβίτσα στο κέντρο.
Αρχίζετε να ζυμώνετε μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Αν κολλάει πολύ βάλτε και τα 50 γρ. επί πλέον. Όμως δεν πρέπει να γίνει η ζύμη σφιχτή, μήν παραλάβετε επί πλέον αλεύρι.

Θά ζυμώσετε καλά γιά 5-7 λεπτά, (αν έχετε κάδο ζυμώματος στο μίζερ, ζυμώστε το εκεί για 5 λεπτά μέχρι να μαζευτεί η ζύμη γύρω από το εργαλείο ζυμώματος).
Αφήστε την να φουσκώσει για μια ώρα, σε ζεστό μέρος, γιά 1 ώρα.

Μετά, προσθέστε 150 – 170 γρ. σταφίδες τις αρεσκείας σας, (εγώ έβαλα μαύρες, γιατί τις είχα) καί γιατί πιστεύω δεν βγάζουν πολλά κολλώδη υγρά κατά το ζύμωμα.
Ζυμώνετε την ζύμη απαλά προσθέτοντας λίγες- λίγες τις σταφίδες.

Δώστε σχήμα στά ψωμάκια, (εγώ τα έκανα σαλιγκαράκια, αλλά από το φούσκωμα δεν φαίνονται καθαρά).
Το κάθε ψωμάκι 150 γρ. περίπου.
Τα αφήνουμε να φουσκώνουν.

Εν τώ μεταξύ κάνουμε ένα μείγμα με:
100 γρ. χλιαρό νερό, 1 κουτ. σούπας μέλι και 3 κουτ. σούπας ζάχαρι.

Όταν φουσκώσουν τα αλείφουμε με το μείγμα αυτό, πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και μετά σουσάμι.
Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 λεπτά, (αναλόγως και με τον φούρνο σας).

Όταν τα βγάλετε από τον φούρνο, τα ξαναπερνάτε έτσι καυτά πού είναι, με το μείγμα τού μελιού και καλοφάγωτα.
Άλλο νερό δεν θα βάλετε, μόνον αυτό που βάλαμε στο προζύμι, κορίτσια.

Η Συνταγή είναι από Eleni Mistra – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς γλυκό – πάστα ταψιού με γεύση σοκολάτα

Συνταγές1 εβδομάδα ago

Έτσι φτιάχνουμε σωστά τα Μανιτάρια πλευρώτους αν θες να είναι πιο νόστιμα από ποτέ!

Συνταγές36 λεπτά ago

Αγαπημένο ψαράκι – σαρδέλες παντρεμένες

Συνταγές3 ώρες ago

Ντολμαδάκι και απόλαυση – με κιμά που μας αρέσουν πολύ

Συνταγές5 ώρες ago

Μελιτζάνες, πατάτες, πιπεριές φούρνου με σάλτσα μοσχομυριστή καλοκαιρινή!

Συνταγές7 ώρες ago

Πολύ ωραίο άκρως τραγανό γλυκό κεράσι..

Συνταγές9 ώρες ago

Φανταστικό κέικ τούμπανο με γέμιση μερέντα

ΧΡΥΣΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ10 ώρες ago

Σπιτική αφράτη πίτσα για να είσαι σίγουρος ότι θα βγει κάτι καλό

Συνταγές23 ώρες ago

Λαχταριστά παπουτσάκια για σήμερα με ζουμερή σάλτσα κιμά

Συνταγές1 ημέρα ago

Κέικ μπανάνα & σοκολάτα – πάρα πολύ γευστικό!

Συνταγές1 ημέρα ago

Σαν να πεθυμήσαμε την γεύση και τα αρώματά του!

Συνταγές1 ημέρα ago

Εύκολη συνταγή για μοσχοβολιστό λαχματζούν με λίγα υλικά

Συνταγές1 ημέρα ago

Φανταστικά κουλουράκια με άρωμα και γεύση τσουρεκιού

Συνταγές1 ημέρα ago

Νόστιμο και εύκολο μπισκοτογλυκό με βουτυρόκρεμα – Κουταλιά και απόλαυση!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κάπου κάπου χρειάζεται! Είναι κάποιες μέρες που δεν θες τίποτα να φτιάξεις..

Συνταγές2 ημέρες ago

Τραγανά τυροπιτάκια κουρού – πετυχημένα και νόστιμα

Συνταγές2 ημέρες ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα2 ημέρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές2 ημέρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές2 ημέρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές2 ημέρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές3 ημέρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές3 ημέρες ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές3 ημέρες ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές3 ημέρες ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές3 ημέρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές4 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές4 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές4 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Exit mobile version