Συνταγές
Cupcakes λεμονιού με κρέμα λεμόνι και cream cheese frosting
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Εκτέλεση είναι από Chrysanthig Angeli – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ για 9 μεγάλα cupcakes ή 12 μικρότερα
120γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200γρ ζάχαρη
200γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
2 μεγάλα αυγά
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Μια πρέζα αλάτι
120 ml ξινόγαλο (μπορούμε να το φτιάξουμε, αν δεν έχουμε, το αντικαθιστούμε με κανονικό πλήρες γάλα στο οποίο ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά τουλάχιστον)
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό από λεμόνι (αν θέλετε πιο έντονη γεύση μπορείτε να προσθέσετε και άλλο ένα)
1 κουτάλι της σούπας ξύσμα λεμονιού (προσοχή το λεμόνι σας να είναι ακέρωτο)
ΥΛΙΚΑ για την κρέμα λεμονιού
180γρ ζάχαρη
2 κουτάλια της σούπας κορνφλάουρ
Μια πρέζα αλάτι
200 ml νερό
2 κρόκους αυγών
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
50 ml χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
ΥΛΙΚΑ για το lemon cream cheese frosting (η ποσότητα του frosting είναι αρκετή για 9 cupcakes. Αν φτιάξετε 12 μικρότερα, στο τέλος της συνταγής σας γράφω την ποσότητα των υλικών που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε λίγο περισσότερο frosting)
85γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (αρκετά μαλακό)
140γρ ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
200γρ τυρί κρέμα, τύπου Φιλαδέλφεια, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ. του γλυκού χυμό λεμονιού ή λικέρ λεμονιού
1 κουτ. του γλυκού ξύσμα λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την κρέμα λεμονιού
Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το κορνφλάουρ και το νερό.
Σε ένα άλλο μπολ έχουμε χτυπήσει ελαφρά τους κρόκους αυγού με το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού.
Ρίχνουμε σε αυτό το μείγμα λίγο από το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά για να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία στα αυγά σιγά -σιγά έτσι ώστε να μην ψηθούν όταν τα ρίξουμε στο κατσαρολάκι για να φτιάξουμε την κρέμα.
Ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
Αφού πήξει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας καλά για να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα άλλο σκεύος και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν έρθει η ώρα να την χρησιμοποιήσουμε την ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Για τα cupcakes
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και τοποθετούμε τις ειδικές χάρτινες θήκες στο ταψάκι για μαφινς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα λεμονιού.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να ασπρίσει το μείγμα μας και να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το ένα αυγό και ανακατεύουμε πολύ καλά για να ομογενοποιηθεί στο μείγμα και στη συνέχεια ρίχνουμε και το άλλο συνεχίζοντας καλά το ανακάτεμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι με το ξινόγαλο και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί όλα τα υλικά.
Γεμίζουμε τις θήκες κατά τα 2/3 και ψήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Μπήγουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο από κάποια κεκάκια και αν βγαίνει καθαρή τότε τα κέικ είναι έτοιμα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για λίγο στο ταψί. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε από το ταψί και τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν τελείως.
Αφού κρυώσουν, παίρνουμε ένα μαχαιράκι ή το ειδικό εργαλείο που αφαιρούμε τα κουκούτσια από το μήλο και ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο από κάθε κέικ.
Γεμίζουμε το εσωτερικό του κέικ με την κρέμα λεμονιού και απλώνουμε και πολύ λίγη κρέμα στην επιφάνεια αν θέλουμε.
Ετοιμάζουμε το cream cheese frosting
Όσο περιμένουμε να κρυώσουν τα κεκάκια μας ετοιμάζουμε το frosting.
Χτυπάμε πολύ καλά βούτυρο με την άχνη ζάχαρη μέχρι να έχουμε μια ωραία κρέμα.
Προσθέτουμε την κρέμα τυριού, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 με 3 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ωραία βελούδινη κρέμα. Δεν χτυπάμε πολύ ώρα γιατί θα κόψει η κρέμα.
Βάζουμε για λίγο την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να γεμίσουμε τα κέικ με την κρέμα λεμονιού και στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός κορνέ ζαχαροπλαστικής γαρνίρουμε τα cupcakes.
Αφήνουμε για λίγο τα capcakes στο ψυγείο για να σταθεί το frosting πριν τα σερβίρουμε.
Τα capcakes διατηρούνται στο ψυγείο για 2 μέρες τουλάχιστον.
Η συνταγή είναι από την σελίδα “Let’s treat ourselves”
Η Εκτέλεση είναι από Chrysanthig Angeli – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.