Κρεας
Πεντανόστιμο Χοιρινό μπούτι με πορτοκάλι για τα γιορτινά τραπεζώματα
Υλικά: ένα χοιρινό μπούτι 4-5 κιλά (αυτό της φωτό είναι 5,5 κιλά) το χυμό από 4 πορτοκάλια και 2 λεμόνια αλατοπίπερο γαρύφαλα (προαιρετικά) γλάσο: 4 κουταλιές μουστάρδα 2 κουταλιές μέλι 1 κουταλάκι πιπέρι 2 κουταλιές καπνιστή πάπρικα 2 κουταλιές λάδι (ή το λίπος του χοιρινού από το ταψί) 2 κουταλιές μίγμα μπαχαρικών γκαράμ μασάλα 1 κουταλιά […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
ένα χοιρινό μπούτι 4-5 κιλά
(αυτό της φωτό είναι 5,5 κιλά)
το χυμό από 4 πορτοκάλια και 2 λεμόνια
αλατοπίπερο
γαρύφαλα (προαιρετικά)
γλάσο:
4 κουταλιές μουστάρδα
2 κουταλιές μέλι
1 κουταλάκι πιπέρι
2 κουταλιές καπνιστή πάπρικα
2 κουταλιές λάδι (ή το λίπος του χοιρινού από το ταψί)
2 κουταλιές μίγμα μπαχαρικών γκαράμ μασάλα
1 κουταλιά κουρκουμά
Στίβουμε τα εσπεριδοειδή και περιχύνουμε το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε γενναία.
Χαράσσουμε με πολύ κοφτερό μαχαίρι μπακλαβαδωτά το κρέας.
Με τη βοήθεια ενός αιχμηρού εργαλείου (εγώ χρησιμοποίησα το θερμόμετρο ψησίματος) ανοίγουμε τρύπες σε κάθε κομμάτι και μπήγουμε από ένα γαρύφαλο. Καλύπτουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για μισή ώρα στους 250ο C και μετά χαμηλώνουμε στους 150ο. Αφήνουμε το κρέας στην ησυχία του να ψηθεί έως ότου ετοιμαστεί. Υπολογίστε το χρόνο ψησίματος περίπου μία ώρα για κάθε κιλό βάρους.
Ανακατεύουμε τα υλικά του γλάσου. Στη συνέχεια βγάζουμε το ήδη ψημένο κι έτοιμο χοιρινό μας από το φούρνο και το αλείφουμε καλά με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνεια με το γλάσο. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο να ψηθεί ακόμα ένα μισάωρο.
Το βγάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον μισή ώρα. Μετά το κόβουμε σε φέτες και τις σερβίρουμε σε πιατέλα. Αν περισσέψει γλάσο, το σερβίρουμε σαν σάλτσα περιχύνοντάς το με όσο από το γλάσο απέμεινε.
Δείτε περισσότερα : ahungrybear