Συνταγές
Πατάτες Ογκρατέν με τυριά και αλλαντικά, με υπέροχη ροδαλή κρούστα!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Σας αρέσουν οι πατάτες ογκρατέν? Εάν ναι, δείτε μια ολοκληρωμένη συνταγή για το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Ένα είναι το σίγουρο….χορταίνεις και το απολαμβάνεις!
ΥΛΙΚΑ
5 μεγάλες πατάτες
600γρ διάφορα τυριά κίτρινα, τριμμένα
9 φέτες μορταδέλα (ή άλλο αλλαντικό της επιλογής σας)
100γρ βούτυρο
100γρ αλεύρι
1 λίτρο γάλα
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
2 κρόκοι αυγών
100γρ γραβιέρα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές, στρογγυλές φέτες. Τις αλατοπιπερώνουμε, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Φροντίζουμε να τις βάλουμε σε μία στρώση πάνω στη λαδόκολλα, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και να μην βράσουν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου στον αέρα για περίπου μισή ώρα.
Για την παρασκευή της μπεσαμέλ, λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Ρίχνουμε στη συνέχεια το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι το μίγμα να πήξει. Συμπληρώνουμε αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο μοσχοκάρυδο. Μόλις η μπεσαμέλ πήξει, ρίχνουμε τους δύο κρόκους αυγών και τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε, και αφήνουμε την μπεσαμέλ στην άκρη.
Σε φόρμα ψησίματος διαμέτρου 24εκ με αποσπώμενη βάση, βάζουμε μία μεγάλη κουταλιά της σούπας μπεσαμέλ και την απλώνουμε πάνω στον πάτο της. Τοποθετούμε στη συνέχεια στη βάση της φόρμας με τη σειρά τις πατάτες. Αν έχουμε κόψει τις φέτες της πατάτας λεπτές, μπορούμε να τις τοποθετήσουμε και χωρίς να τις έχουμε ψήσει προηγουμένως.
Πάνω από τη στρώση από πατάτες, βάζουμε ομοιόμορφα 4 κ.σ. μπεσαμέλ, περίπου 100γρ τυρί τριμμένο και μία στρώση από τη μορταδέλα, τις φέτες της οποίας τοποθετούμε τη μία δίπλα στην άλλη. Πάνω από την στρώση από μορταδέλα, απλώνουμε περίπου 100γρ τυρί τριμμένο και στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε τη στρώση από πατάτες.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τις στρώσεις άλλες δύο φορές και φροντίζουμε η τελευταία στρώση να είναι πλούσια σε μπεσαμέλ, πάνω στην οποία βάζουμε λίγο τυρί τριμμένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια.
Αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφριά, ώστε να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε πιο εύκολα.
Ξεφορμάρουμε προσεχτικά και σερβίρουμε…
Καλή σας απόλαυση!