Συνταγές
Τηγανιτά πιτάκια με πρωτότυπη ζύμη για γλυκιά και αλμυρή γεύση
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Υλικά
5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια μαγιά
3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές σπορέλαιο
5 μεγάλα αυγά
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα (240 mL)
1 ½ φλιτζάνια τυρί τριμμένα τυριά
φυτικό λάδι, για το τηγάνισμα
ζάχαρη άχνη Αν τα θέλετε γλυκά
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε μαζί το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουνετρ και τη ζάχαρη και χτυπάτε να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα..
Προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο και χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε τα αυγά και το γάλα.
Ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μία μπάλα.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο μπολ. Καλύψτε με μια πετσέτα κουζίνας ή πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 45 λεπτά ή έως ότου η ζύμη σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Χωρίστε τη ζύμη σε περίπου 25 μικρότερες μπάλες . Μεταφέρετε σε ένα λαδόχαρτο και καλύψτε με μια πετσέτα κουζίνας, έτσι ώστε οι μπάλες της ζύμης να μην στεγνώσουν .
Κάθε μπαλίτσα την ανοίγετε σε φύλλο 10 -13 cm .
Προσθέστε περίπου μια κουταλιά της σούπας τυριά στο κέντρο κάθε κύκλου. Βρέξτε ελαφρά την άκρη της ζύμης με νερό, στη συνέχεια διπλώστε στο μισό και κλείστε καλά..
Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με σπορέλαιο και αφήνετε να κάψει το λάδι.
Προσθέστε αρκετές τυρόπιτες κάθε φορά στο καυτό λάδι και τηγανίστε για περίπου 5 λεπτά, ή μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσή η ζύμη. Στραγγίστε πάνω σε χαρτοπετσέτες.
Αν θέλετε ρίχνετε ζ’αχαρη άχνη.
Για αλμυρή εκδοχή αφαιρείτε την άχνη από τη ζύμη. Μπορείτε να βάλετε ότι γέμιση θέλετε (ελιές,κοτόπουλοκ.λπ.)