υλικά για 9-10 κοκ :
μπισκότα:
3 αυγά χωρισμένα
1 φλιτζάνι του τσαγιού στέβια κρυσταλλική με αναλογία με την ζάχαρη 1:1,
δηλαδή 1 κουταλιά στέβια αντιστοιχεί σε 1 κουταλιά ζάχαρη.
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
40 γρ. νερό
63 γρ. αλεύρι ζέας ( Τι είναι η Ζέα; )
( αλεύρι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη )
25 γρ. κορν φλάουερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
λίγη εσάνς βανίλιας.
κρέμα:
250 γρ. φρέσκο γάλα με 2% λιπαρά
30 γρ. αλεύρι ζέας
1 αυγό
75 γρ. νωπή γλυκιά μυζήθρα
50 σταγόνες υγρή στέβια
με αναλογία 4 σταγόνες στέβια=1 κ.γ ζάχαρη.
για το γλάσο σοκολάτας αλά sofeto:
1 φλιτζάνι του τσαγιού (60 γρ. ) κακάο σκόνη με 20 % λιπαρά
1 φλιτζάνι του τσαγιού ( 170 γρ.) γάλα εβαπορέ με 2% λιπαρά
λίγες σταγόνες εσάνς βανίλιας
40 – 45 σταγόνες υγρή στέβια
με αναλογία 4 σταγόνες στέβια=1 κ.γ ζάχαρη.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η πρώτη μας δουλειά είναι να ετοιμάσουμε το γλάσο σοκολάτας.
Ρίχνουμε μέσα στον μπολ μας όλα τα υλικά
και με ένα κουταλάκι αρχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν ,
μετά θα πάρουμε το μπλέντερ χειρός
και θα κτυπήσουμε το γλάσο για να γίνει λείο και πλήρως ομογενοποιημένο.
Αν δείτε ότι είναι πολύ σφικτό μπορείτε να ρίξετε λίγο γάλα παραπάνω,
ανάλογα πόσο ρευστό το θέλετε ,
αυτό εξαρτάται από το κακάο που χρησιμοποιείτε,
δεν είναι όλα ίδια.
Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
συνεχίζουμε με την κρέμα.
Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα,
σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αυγό και το αλεύρι ,
ανακατεύουμε καλά με το σύρμα
και προσθέτουμε λίγο κρύο γάλα για να διαλυθεί καλύτερα το αλεύρι.
Προσθέτουμε την στέβια και την βανίλια.
Ανάβουμε την φωτιά και όταν ζεσταθεί το γάλα ,
ΟΧΙ να βράσει,
ρίχνουμε το μισό μέσα στο μείγμα με τα αυγά και το αλεύρι,
ανακατεύουμε καλά
και προσθέτουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα.
Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει
και να γίνει κρέμα.
Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε την μυζήθρα και κτυπάμε με το μίξερ χειρός ,
ώστε να ενωθούν και να γίνουν μια τέλεια κρέμα!
Αφήνουμε να κρυώσει και μετά στο ψυγείο.
για τα μπισκότα:
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους .
Τα ασπράδια τα βάζουμε σ’ ένα μεταλλικό μπολ
και τους προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Αρχίζουμε να κτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα ,
για να γίνουν μαρέγκα.
Παράλληλα σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι θα ρίξουμε το νερό και την στέβια,
( χρησιμοποιούμε μόνο κρυσταλλική στέβια 1:1 ,
ειδικά γι’ αυτή την συνταγή , γιατί βοηθάει να γίνει σωστή η μαρέγκα μας,
έχει παρόμοια συμπεριφορά με την ζάχαρη.)
Ανάβουμε την φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθούν ,
ΟΧΙ να βράσουν,
ίσα ίσα να λιώσει η στέβια.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς,
προσοχή να μην κρυώσει πολύ γιατί θα αρχίσει να κρυσταλλώνει.
Όταν η μαρέγκα μας έχει σφίξει αρκετά,
προσθέτουμε το σιρόπι της στέβιας
και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά ακόμα.
Τώρα έχει σφίξει για τα καλά η μαρέγκα μας,
την αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ έχουμε ρίξει τους κρόκους των αυγών,
τους κτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρίσουν.
Προσθέτουμε την μισή μαρέγκα μας
και ανακατεύουμε ελαφρώς για να ενωθούν.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι ζέας ,
το κορν φλάουερ και το μπέικιν πάουντερ,
ανακατεμένα όλα μαζί και κοσκινισμένα.
Ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν όλα μαζί.
Ρίχνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα
και ανακατεύουμε ελαφρώς πάντα,
μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα.
Παίρνουμε ένα στρογγυλό μικρό τσέρκι,
διαμέτρου 5 εκατοστών
και αφού στρώσουμε λαδόκολλα στο ταψί μας,
αρχίζουμε να βάζουμε 1,5 κουταλιές της σούπας
μέσα στο τσέρκι μας και να σχηματίζουμε έτσι ομοιόμορφα μπισκότα,
αφαιρούμε το τσέρκι και συνεχίζουμε για το επόμενο…
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις
και ψήνουμε για 10 – 13 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
Θα τα δείτε να φουσκώνουν και να ροδίζουν .
Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τώρα ήρθε η ώρα της συναρμολόγησης.
Τα δύο μπισκότα μας έχουν περίπου 24 – 25 γρ. βάρος.
Βγάζουμε την κρέμα απ’ το ψυγείο και την ανακατεύουμε καλά,
με ένα κουταλάκι του γλυκού βάζουμε περίπου 20 – 22 γρ. κρέμα ,
ανάμεσα στα δύο μπισκότα και τα πιέζουμε ελαφρώς.
Μετά απλώνουμε προσεκτικά στο πάνω μπισκότο
10 γρ. περίπου γλάσου σοκολάτας.
Έτοιμο το πρώτο μας κοκ!
Συνεχίζουμε με τα επόμενα…
Αφού τα φτιάξουμε όλα τα βάζουμε μέσα σε ένα πλατύ μπολ με καπάκι
και στο ψυγείο για να κρυώσουν.
Σημείωση: Δεν τους έβαλα σιρόπι γιατί είναι αρκετά αφράτα τα μπισκότα
και το θεώρησα περιττό.