Πιτες
Φύλλο χωριάτικο για πίτες – βασική συνταγή
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Υλικά
• 450 γραμ. αλεύρι σκληρό (τύπου Μ)
• 300 γραμ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
• 1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• 1½ ποτ. νερού περίπου χλιαρό νερό
• 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
• ελαιόλαδο για τα φύλλα
• αλεύρι για τα φύλλα
Εκτέλεση
|
|
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Το τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμμένη άμμος. |
|
|
|
Προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο – λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα. (Αν χρειάστει νερό, προσθέτουμε λίγο).
Έπειτα τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄. |
|
|
|
Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί (να ξεκουραστεί) για 30΄ περίπου, εκτός ψυγείου.
Στη συνέχεια, την χωρίζουμε σε 4 ίσια κομμάτια και τα κάνουμε μπάλες. |
|
|
|
Παίρνουμε μία – μία τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο, τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα, λίγο μεγαλύτερα απ᾿ το ταψί μας. | |
|
|
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παραδοσιακό φύλλο, για οποιαδήποτε πίτα μας αρέσει.
— Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη αμέσως, τη διατηρούμε στη συντήρηση για 2 μέρες ή στην κατάψυξη τουλάχιστον για 3 μήνες. |