Τηγανόψωμα, η κορυφαία των λιχουδιών
Connect with us

Ξεχωριστα

Τηγανόψωμα, η κορυφαία των λιχουδιών

Published

on

τίτλο 700 x 460

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

τίτλο 700 x 460

Αν βάλει κάποιος τα τηγανόψωμα που έχω φάει στη ζωή μου σε μια σειρά, θα φτάσει χαλαρά από Αθήνα Θεσσαλονίκη! Μέχρι να πεθάνω δε, υπολογίζω να έχω φάει και τα χιλιόμετρα της επιστροφής!

Από παιδί τρελαινόμουν γι’ αυτή τη λιχουδιά και έκανα πάρτι όταν τα έφτιαχνε η γιαγιά μου στη χάση και στη φέξη. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει παιδί που αντιστέκεται στο τηγανισμένο, ζεστό, αφράτο ψωμί. Πλέον τον ρόλο της γιαγιάς έχει πάρει η μητέρα μου που ως γιαγιά και αυτή, έχει βάλει στο πρόγραμμα να τα φτιάχνει όσο πιο συχνά γίνεται – κι εννοώ πολύ συχνά! Τη συνταγή την έχω καταγράψει και πλέον την φτιάχνω κι εγώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Τηγανόψωμα γεμιστά ή όχι, φουσκωτά ή πλακουτσωτά, τραγανά ή μαλακά, με μέλι ή πετιμέζι, με ζάχαρη ή σκέτα είναι όλα καλοδεχούμενα. Τηγανόψωμα και ξερό ψωμί! Έχω δοκιμάσει τα πάντα και έχω καταλήξει στα δικά μου αγαπημένα. Τα φτιάχνω έτσι όπως τα προτιμώ, δηλαδή χωρίς γέμιση, φουσκωτά και ζυμαρένια, ραντισμένα με μέλι ή πετιμέζι.

1508063662 529 τηγανόψωμα η κορυφαία των λιχουδιών

Η βασική συνταγή είναι αυτή που θα δείτε παρακάτω, όμως αν τα θέλετε γεμιστά ή λιγότερο φουσκωτά, δεν τίθεται θέμα. Δίνω οδηγίες για ολες τις παραλλαγές που ενδέχεται να θέλετε να κάνετε. Το βέβαιο είναι πως όπως και να τα φτιάξετε, η γεύση τους παραμένει το ίδιο τέλεια και το τηγανόψωμο είναι και θα είναι ένα από τα καλύτερα πρωινά γεύματα που μπορεί να απολαύσει κανείς.

Τηγανόψωμα

Υλικά:

  • 700 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γραμμάρια νερό χλιαρό
  • ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

 

  • 50 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 8 γραμμάρια ξερή μαγιά (1 φακελάκι)

Μέθοδος:

Βάζουμε σε μια μεσαίου μεγέθους λεκάνη ή σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά. Τα ανακατεύουμε με το χέρι μας και ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το μισό νερό, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό, σαν το νερό που κάνουμε μπάνιο ένα μωρό. Πρέπει δηλαδή να είναι ναι μεν αρκετά ζεστό, αλλά όχι καυτό. Να το αντέχουμε άνετα στο χέρι μας, ώστε να μην καταστραφεί η μαγιά. Αφού ρίξουμε το νερό στη λακκούβα, αρχίζουμε να το ανακατεύουμε σιγά σιγά από το κέντρο προς τα έξω παίρνοντας σε κάθε στροφή του χεριού μας και λίγο από το αλεύρι. Με λίγα λόγια σχηματίζουμε ομόκεντρους κύκλους (μια σπείρα δηλαδή), που πηγαίνουν από το κέντρο προς τα έξω. Αφού η ζύμη «πιει» το νερό που ήδη ρίξαμε, προσθέτουμε και το υπόλοιπο μισό, ζυμώνοντας πάρα πολύ καλά το ζυμάρι.

Μόλις σχηματιστεί μια εύπλαστη και σχετικά σκληρή ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια, την κάνουμε μπάλα και την βγάζουμε από τη λεκάνη. Τότε ρίχνουμε στον πάτο της λεκάνης το ελαιόλαδο και ξαναβάζουμε μέσα τη ζύμη.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε ξανά, αργά και σταθερά, μέχρι να ρουφήξει σταδιακά το ζυμάρι όλο το λάδι. Το ζυμάρι θα δούμε ότι θα πιει όλο το λάδι και θα μείνει απαλό και στεγνό χωρίς να μείνουν υπολείμματά λαδιού καθόλου στη λεκάνη. Μόλις γίνει αυτό, η ζύμη είναι έτοιμη. Την σχηματίζουμε σε μπάλα, την αφήνουμε μέσα στη λεκάνη και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον τρεις ώρες. Τρεις με τέσσερις ώρες είναι το ιδανικό. Αν βιαζόμαστε, τότε δεν πρόκειται να γίνουν τα τηγανόψωμα έτσι όπως πρέπει, αφράτα και μαλακά. Η ζύμη χρειάζεται χρόνο!

1508063663 761 τηγανόψωμα η κορυφαία των λιχουδιών

Όπως είπαμε, τοποθετούμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος. Το μέρος αυτό μπορεί να είναι ένα θερμαντικό σώμα, ένα σημείο όπου χτυπάει ο ήλιος και είναι ζεστό ή ακόμα και η ηλεκτρική κουβέρτα που έχουμε στο κρεβάτι. Ειδικά το τελευταίο αποτελεί εξασφαλισμένη επιτυχία για το φούσκωμα της οποιαδήποτε ζύμης.

1508063664 201 τηγανόψωμα η κορυφαία των λιχουδιών

Μόλις είναι έτοιμη, την παίρνουμε και την κόβουμε σε κομμάτια. Δεν χρειάζεται να έχουν το ίδιο μέγεθος ούτε να είναι ομοιόμορφα. Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο εργασίας μας, για να μην κολλήσει το ζυμάρι, και τοποθετούμε εκεί τα κομμάτια ζύμης. Τα πατάμε ελαφρώς με τα δάχτυλά μας να πλατύνουν λίγο και κατόπιν τα τηγανίζουμε χωρίς να τα αλευρώσουμε γύρω γύρω.

Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε περίπου ένα δάχτυλο ελαιόλαδο. Το αφήνουμε να κάψει και εκεί τηγανίζουμε τα κομμάτια της ζύμης μέχρι να χρυσίσουν. Πρώτα από τη μια πλευρά και ύστερα και από την άλλη. Προσέχουμε μόνο να μην έχουν πολύ αλεύρι πάνω τους, έτσι ώστε να μη μαυρίσει το λάδι από το αλεύρι που καίγεται κι επιπλέον προσέχουμε να διατηρούμε τη θερμοκρασία του λαδιού στο μέτριο, ώστε να μην «αρπάξουν» απ΄έξω πριν ψηθούν μέσα μέσα.

Μόλις είναι έτοιμη η πρώτη τηγανιά, συνεχίζουμε με τις επόμενες μέχρι να τελειώσουν όλα τα ζυμάρια μας.

Βγάζουμε τα τηγανόψωμα από το τηγάνι και τα τοποθετούμε πάνω σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας, για ν΄απορροφήσει όλο το λάδι που περισσεύει. Τρώγονται ζεστά περιχυμένα με μέλι ή πετιμέζι. Καλή επιτυχία!

1508063665 475 τηγανόψωμα η κορυφαία των λιχουδιών

Tips:

  • Τα τηγανόψωμα μπορείτε να τα κάνετε λιγότερο ή περισσότερο παχιά. Αν τα προτιμάτε παχιά με αρκετή ψίχα μέσα, τότε δεν πρέπει να τα πατήσετε πολύ με τα δάχτυλά σας αλλά να τα αφήσετε στρουμπουλά. Αν πάλι τα θέλετε πιο τραγανά και με περισσότερη κρούστα, πρέπει να τα κάνετε αρκετά φλατ και να τα τρυπήσετε πριν τα ρίξετε στο τηγάνι σε δυο – τρία σημεία με το πιρούνι για να μη φουσκώσουν.
  • Τα τηγανόψωμα στο δικό μου σπίτι τα κάνουμε πάντα σκέτα. Ωστόσο με το ίδιο ακριβώς ζυμάρι μπορείτε να φτιάξετε γεμιστά με τον παρακάτω τρόπο: ανοίγετε κάθε κομμάτι ζύμης αρκετά με τα δάχτυλά σας και βάζετε στο κέντρο του τριμμένη φέτα ή οποιοδήποτε άλλο τυρί θελήσετε (πχ, ανθότυρο, γραβιέρα, κασέρι, ρεγκάτο κλπ). Κλείνετε τη ζύμη καλά με τα δάχτυλά σας, ώστε να σφραγίσει και να μη χυθεί έξω το τυρί, πατάτε με την παλάμη σας λίγο το τηγανόψωμο και ύστερα το τηγανίζετε με τον τρόπο που είπαμε.

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog Food for Thought.
ΠΗΓΗ

437672317 1459701068258829 2594984089575325665 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

σαραγλί
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

439966343 3878471582381193 4166508797902343463 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

420200191 3831262223763450 5937898279789837701 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

432166286 1632255603978318 5086287024138242637 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

435891095 951597246314515 1742939746968452712 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

tyropitakia
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

434919787 1361123411214979 862366430656765833 n
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

439015369 994290938925875 1560222141892046557 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

440589003 3780881108905131 8526755502795189406 n
Συνταγές8 ώρες ago

Φλαούνες με αφράτη ζύμη με πολλά αρώματα – κουλουράκια (με ελαιόλαδο,ζάχαρη ,κανέλα και μέλι) ,ελιόπιτες και χαλουμωτές τυλιχτές!

440963577 1478591159761161 1303801260732591932 n
Συνταγές10 ώρες ago

Χαλαλι ο κόπος – τσουρέκια αφρός νηστίσιμα με σοκολάτα λιωμένη.

440172552 406268832222161 4737433451326153227 n
Συνταγές12 ώρες ago

Νοστιμότατες ψητές σουπιές με πατάτες σαλάτα – Ένα πάρα πολύ νόστιμο και ελαφρύ, φαγητό!

439221046 3680641592208664 6943382501553607481 n
Συνταγές14 ώρες ago

Έτοιμα τα μπισκότα πορτοκαλιού χωρίς τύψεις..

Αρνάκι φρικασέ
Συνταγές15 ώρες ago

Έτσι θυμάμαι τη γιαγιά να το κάνει– συνταγή για μαλακό αρνάκι φρικασέ που όλοι μας λατρεύουμε

439895574 3732197473773363 4431067499756269189 n
Συνταγές16 ώρες ago

Μοσχομύρισε το σπίτι και φέτος, έτοιμα τα ατομικά τσουρέκια μας!

438204942 2089856224728732 6215704342616507246 n
Συνταγές17 ώρες ago

Ωραιότατο, μεζεκλίδικο φαγητό – θράψαλα κρασάτα με κρεμμύδι και ελιές

438781687 1897851570636502 4630730539001803796 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Υπέροχα τσουρέκια, αφράτα και σίγουρα πολύ νόστιμα.

440133414 10228960369826531 1343457125388605276 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Καλό και ευλογημένο Πάσχα να έχουμε με υγεία, αγάπη, ευημερία και οικογενειακή γαλήνη

438658354 955777759288300 8821451384989650961 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

438171176 1937506040002352 1877909475322535809 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Τι ωραία πρόταση !! Θεϊκός χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουβερτούρα και κράνμπερι

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!
Συνταγές2 ημέρες ago

Αυτή είναι η απόλυτη τηγανιά μανιταριών! Θα την φτιάχνω συνέχεια!

ΑΡΝΑΚΙ ΤΥΛΙΧΤΟ
Συνταγές2 ημέρες ago

Ελάτε να ετοιμάσουμε το πιο λαχταριστό αρνί τυλιχτό για το πασχαλινό σας τραπέζι

438197678 25304900402457778 423526680758489844 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Υπέροχοι κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πεντανόστιμοι και λαχταριστοί

18119105 1138967986230004 4333349049671937397 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίο και δροσερό γιαουρτογλυκό

57649355 2118044975154083 601096409835372544 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε νοείται !

437147856 1938315829963860 225519671893452047 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Τα πιο νόστιμα βουτηρένια τραγανά τυροπιτάκια κουρού που λιώνουν στο στόμα

439633102 1460436074867075 2534860851481094014 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Πολύ ωραία αφράτα και νοστιμότατα τηγανοψωμάκια νηστίσιμα με ελιές! Τ

437515873 7444297028939942 5219485790861000361 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατη σπιτική πραλίνα σοκολάτας

440402969 2120746691617269 8294024271672274047 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Αχ τι ωραίο δείχνει! Χταπόδι με μανιτάρια και πατάτες λεμονάτο στο φούρνο

437134706 1397083810964294 4428837275876949378 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Τσουρέκι μόνο με προζύμι, χωρίς μαγιά και γίνεται καλύτερο από κάθε άλλη φορά.

438087548 10224376673109291 1597284673643332996 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Ότι πρέπει για τις ημέρες νηστείας – λαχταριστά και πεντανόστιμα νηστίσιμα πιτάκια με λαχανικά και ελιές

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!
Συνταγές3 ημέρες ago

Χαλβάς Αιτωλοακαρνανίας! Νηστίσιμος, παραδοσιακός και πολύ νόστιμος!

437485180 10161072654198672 2339627814631984666 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Εξαιρετικό ψωμάκι με προζύμι – Να το απολαύσετε καθώς το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει

437741740 1930882103998079 8752890578701131122 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Πολύ ωραία και πολύ καλή ιδέα για σταφιδόψωμο νηστίσιμο, χωρίς λάδι

438239790 976003577426419 5646475004686188352 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατη μυρωδάτη και λαχταριστή κολοκυθόπιτα στο φούρνο

439437427 1400751570597518 3019271819696901946 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Όλες οι λεπτομέρειες και τα μυστικά στην καλύτερη συνταγή για τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά...
Συνταγές4 ημέρες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

438039278 7485875734826215 3132959939182933445 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Η συνταγή αυτή είναι από τις ωραιότερες γιατί τα τσουρέκια μένουν μαλακά για πολλές μέρες

440748620 7438416212919972 6695056672262723531 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Εντυπωσιακή τούρτα Black Forest με αφράτο παντεσπάνι