Συνταγές
Ωραιότατα κυδώνια στη γάστρα με μαυροδάφνη
Η Συνταγή είναι από Dimy Koulistanidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Φωτογραφία της Dimy Koulistanidou.
Υλικά:
· 5 μεγάλα κυδώνια μεγάλα
· ζάχαρη περίπου 3/4 έως 1 κιλό ( ανάλογα με το μέγεθος των κυδωνιών.)
· 2 ποτήρια κρασί μαυροδάφνη
· 2 ποτήρια νερό
· 2 κανελλόξυλα ή τριμμένη κανέλλα 1 κουτ. γλυκού
· 10 γαρύφαλλα
· Μερικά φύλλα αρμπαρόριζα φρέσκια ή αποξηραμένη
· Τις κάψες με τα κουκούτσια
· Το χυμό ενός λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
· Πλένουμε πολύ καλά με σφουγγάρι τα κυδώνια από έξω, τα κόβω στα 4 ή στα 8 αν είναι μεγάλα
· Μετά καθαρίζουμε τις άκρες και το κέντρο βάζοντας τα καθαρισμένα κυδώνια σε μια λεκανίτσα με νερό και λεμόνι για να μη μαυρίσουν
· Προθερμαίνουμε το φούρνο
· Βάζουμε στη γάστρα ή στο ταψί τα κυδώνια το ένα δίπλα στο άλλο και μπήγω σε διάφορα από αυτά τα γαρύφαλλα. Στις άκρες βάζω τις κάψες με τα κουκούτσια γιατί θα δώσουν το ζελέ. (Αφού ψηθεί τα πετώ)
· Ρίχνουμε από πάνω τη ζάχαρη τη κανέλλα το νερό την αρμπαρόριζα και τη μαυροδάφνη.
· Σκεπάζουμε τη γάστρα ή το ταψί με λαδόκολλα & αλουμινόχαρτο και ψήνω στους 200C για 2 ώρες περίπου
· Στο τέλος μισή ώρα πριν κλείσω το φούρνο προσθέτω το χυμό ενός λεμονιού και αφήνω τη γάστρα ανοιχτή παρακολουθώντας αν έδεσε το σιρόπι
*** Σε γάστρα γίνονται πολύ πιο νόστιμα από ότι σε ταψί
Η Συνταγή είναι από Dimy Koulistanidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Φωτογραφία της Dimy Koulistanidou.