Συνταγές
Ψωμί γάστρας σε σχέδιο μαργαρίτα κολοκύθα καρδιά ή απλό με σουσάμι.
Η Συνταγή είναι από Ekaterini Tsiflaidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
300 αλεύρι σκληρό
200 αλεύρι ολικής αλέσεως ντίνκελ
1 φακελάκι μαγιά ξερή
Μισό κουτάλι ζάχαρη (10 γραμμάρια)
Μισό κουτάλι αλάτι (10 γραμμάρια)
25 γραμμάρια λάδι
360 γραμμάρια νερό
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε να ενωθούν καλά όλα τα υλικά, σκεπάζουμε με μία πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.
Πάνω στον πάγκο βάζουμε λίγο αλεύρι και φορμάρουμε τα διάφορα σχέδια που θέλουμε δες φώτο. Παίρνουμε με τα χέρια λίγο νερό και βρέχουμε πάνω και μετά βάζω λίγο σουσάμι chia και ηλιόσπορους .
Βάζουμε την άδεια μου γάστρα μέσα στο φούρνο στους 250 βαθμούς να ζεσταθεί καλά βάζουμε την ζύμη μέσα με την λαδόκολλα και ψήνουμε για μισή ωρα με κλειστό το καπάκι, ανοίγω βγάζουμε το καπάκι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για άλλη μισή ώρα.
Για το σχέδιο κολοκύθα.
Το σκοινί είναι για μαγειρική αυτό που παίρνουμε για να δέσουμε τα κοτόπουλα.
Κόβουμε το σκοινί σε ίσα κομμάτια το απλώνουμε στον πάγκο μου στο επιθυμητό σχέδιο βάζουμε την ζύμη μου πάνω. Παίρνουμε όλες τις άκρες προς τα πάνω και με απαλές κινήσεις δένω πάνω.
Έριξα και λίγο αλεύρι πάνω για το σχέδιο,το οποίο είναι απλό φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες.
Για το σχέδιο μαργαρίτα χωρίζουμε ίσα μπαλάκια τα βάζουμε δίπλα το ένα στο άλλο αλείβουμε με νερό βάζουμε λίγο σουσάμι λίγο τσία και ψήνω.
Η αποθήκευση της ζύμης στο ψυγείο, μας επιτρέπει να κάνουμε τη ζύμη νωρίτερα, χωρίς να χρειάζεται να την ψήσουμε αμέσως. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν δεν έχουμε χρόνο ή θέλουμε φρέσκο ψωμί σε μία συγκεκριμένη ώρα!
ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΓΕΥΣΗ:
Όταν η διαδικασία της ζύμωσης γίνεται στο ψυγείο, δημιουργείται μία βελτιωμένη γεύση στο ψωμί. Αυτό συμβαίνει γιατί η αργή διαδικασία της ζύμωσης επιτρέπει στη ζύμη να αποκτήσει περισσότερη γεύση με την πάροδο του χρόνου!
ΥΦΗ:
Η ζύμη που έχει αποθηκευτεί στο ψυγείο, έχει πιο μαστιχωτή υφή λόγω της μεγαλύτερης διαδικασίας της ζύμωσης.
Η Συνταγή είναι από Ekaterini Tsiflaidou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.