Connect with us

Συνταγές

Την ζηλέψαμε! Αφράτη νόστιμη χωριάτικη τυρόπιτα Δυτικής Μακεδονίας

Published

on

354220988 2312119502323064 7648396990354976214 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Υλικά που θα χρειαστούν
Για την Ζύμη

✓ 1κιλό Αλέυρι για όλες τις χρήσεις ( έβαλα #Κουλα)
✓ 1/2 Λίτρο Νερό
✓ 1 με 2 κουταλιές της σούπας Ξύδι ( έβαλα 1 κουταλιά άσπρο ξύδι)
✓ 1 φλιτζανάκι (ή ποτήρι του κονιάκ) λάδι ( ηλιέλαιο , γίνεται πιο ελαφριά χωρίς τη μυρωδιά του ελαιολάδου)
✓ 1 κουταλάκι του Γλυκού Αλάτι

Για την Γέμιση
✓ 500 γρ κατσικίσιο τυρί ( έβαλα του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου Λέσβου) συνεταιρισμού….
✓ 3 αυγά
✓ Άσπρο πιπέρι

Για τα φύλλα και για από πάνω
✓ 250 γρ Φυτικό Μαγειρικό Λίπος ( έβαλα Νέα Φυτίνη), λιωμένο

– Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι στη μία άκρη και στην υπόλοιπη ρίχνουμε το νερό , το αλάτι, το ξύδι ηλιέλαιο και παίρνοντας λίγο – λίγο αλεύρι ζυμώνουμε. Η ζύμη μας θα είναι πολύ μαλακή και ελαφρώς κολλάει. Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι στον πάγκο μας και ζυμώνουμε πολύ καλά το κάθε ζυμαρακι. Κάνουμε κάθε ζυμαρακι μπαλιτσα και τα βάζουμε στη λεκάνη μας. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10′.

– Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τη φέτα, προσθέτουμε τα αυγά και το πιπέρι και με πιρούνι ανακατεύουμε. Βάζουμε τη γέμιση στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Τώρα θα σας δείξω δύο τρόπους που ανοίγουμε το φύλλο για να το κάνουμε σφολιάτα. Το ένα φύλλο το άνοιξα με τον έναν τρόπο και το άλλο με τον άλλο. Κάντε όποιον σας βολεύει περισσότερο, θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα.
– Ρίχνουμε ξανά αλευράκι στον πάγκο μας

1) Παίρνουμε τη μια μπαλιτσα, την αλευρώνουμε και από πάνω και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο όσο πιο λεπτό μπορούμε ( πρέπει να είναι αρκετά λεπτό σχεδόν διάφανο) . Με ένα πινέλο λαδώνουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του φύλλου. Φέρνουμε την μια πλευρά και τη διπλώνουμε στη μέση. Λαδώνουμε αυτό που διπλώσαμε και δεν έχει λάδι. Παίρνουμε το άλλο μισό και το διπλώνουμε πάνω στο άλλο.

Λαδώνουμε. Έχουμε τώρα μια στενόμακρη λωρίδα. Παίρνουμε τη δεξιά άκρη και τη διπλώνουμε στη μέση λαδώνουμε.

Παίρνουμε την αριστερή άκρη και τη διπλώνουμε πάνω στην άλλη• λαδώνουμε. Κάναμε ένα πακετάκι. Το κάνουμε μπαλιτσα, διπλωνοντας τις άκρες του προς τη μέση και κάτω, ρίχνουμε λίγο αλευράκι σε ένα πιάτο, βάλουμε τη μπαλιτσα μας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και στο ψυγείο. ( Βλέπε τις φωτογραφίες για τη διαδικασία)

2) Παίρνουμε την άλλη μπαλιτσα και τη χωρίζουμε σε 12 μέρη, και τα κάνουμε μπαλάκια. Ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο μας και παίρνοντας ένα – ένα τα μπαλάκια και αλευρωνοντας τα και από πάνω ανοίγουμε πιτουλες στο μέγεθος πιάτου φρούτου. Τις λαδώνουμε πολύ καλά. Βάζουμε τη μια πίτα πάνω στην άλλη με τη λαδωμένη πλευρά προς τα κάτω. Κάθε πιτουλα πρέπει να είναι ίση σε μέγεθος με την από κάτω και όλες ίδιες.

Λαδώνουμε κάθε φορά την αλαδωτη πλευρά που είναι προς τα πάνω εκτός από την τελευταία. Την τελευταία την ανοίγουμε λίγο μεγαλύτερη από τις άλλες να τις καλύψει όλες μεχρι κάτω και γυρνάμε τις άκρες της από κάτω. Βάζουμε σε πιάτο που ρίξαμε λίγο αλευράκι, σκεπάζουμε μεμβράνη και στο ψυγείο. ( Βλέπε τις φωτογραφίες για τη διαδικασία)

Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 15′ να παγώσει το μαγειρικό λίπος για να μπορούμε να ανοίξουμε τα φύλλα.

– Ρίχνουνε αλευράκι στον πάγκο μας και πάνω στο κάθε πακετάκι και ανοίγουμε ένα φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί μας για να κάνουμε και τον κόθρο. Το τοποθετούμε στο ταψί μας το οποίο έχουμε λαδώσει με το μαγειρικό λίπος και με το χέρι μας το πιέζουμε γύρω γύρω στο ταψί να καθίσει. Λαδώνουμε με το μαγειρικό λίπος τη βάση και τα πλαϊνά.( Βλέπε φωτογραφίες).

Τοποθετούμε τη γέμιση. Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο, ( μεγαλύτερο και αυτό), και το τοποθετούμε στο ταψί κάνοντας σούρες. Το λαδώνουμε πάρα πολύ καλά με το μαγειρικό λίπος. Γυρίζουμε τη ζύμη/φύλλο που εξέχει για να κάνουμε τον κόθρο. Δεν την κόβουμε, δεν την χαράζουμε.

– Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200°C για 15′ και μετά κατεβάζουμε στους 180°C και ψήνουμε άλλα 30′ – 40′

– Αφήνουμε να κρυώσει για 10′ και κόβουμε

Η Συνταγή είναι από Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Mία απλή συνταγή για αρωματικά ελιόψωμα – είναι ωραία και θρεπτικά

Συνταγές2 ώρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές4 ώρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές4 ώρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές18 ώρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές20 ώρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές22 ώρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές24 ώρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές1 ημέρα ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές1 ημέρα ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές2 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές2 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές3 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές3 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές3 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφρύ φαγητό – δοκιμάστε μια ομελέτα φούρνου με πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και φέτα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το καλύτερο τυρόψωμο ever

Συνταγές4 ημέρες ago

Άπαιχτη σοκολατίνα με πλούσια μους

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολο και γευστικότατο εκμέκ τσουρέκι με υπέροχη βελούδινη κρέμα και καβουρδισμένο αμύγδαλακι που πιστέψτε με του πάει πολύ!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ετοίμασε ένα γευστικό γλυκό ψυγείου με κρέμα πορτοκαλιού και κρέμα σοκολάτας

Συνταγές4 ημέρες ago

Εξαιρετική τούρτα με ζελέ φράουλας – ένα γλυκάκι πανέμορφο, ξεχωριστό και ιδιαίτερο!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Κρέμα με νουτέλα και maltesers

Συνταγές4 ημέρες ago

Από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά που θα φτιάξετε είναι ο μπαμπάς

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο απλό τσιζκέικ φράουλα, σε χρόνο μηδέν – Το απόλυτο γλυκό για κάθε τραπέζι

Συνταγές5 ημέρες ago

Μην ψάχνετε άλλο για να δημιουργήσετε μια σπέσιαλ τούρτα με λευκή σοκολάτα

Exit mobile version