Συνταγές
Χοιρινό μπούτι ρολό με τυριά και μπέικον
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.
Υλικά:
2 κιλά μπούτι χοιρινό χωρίς κόκκαλο
150 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα
100 γρ. γκούντα η άλλο κίτρινο τυρί
150 γρμ. Φέτα σκληρή
5-6 φέτες μπέικον βραστό η καπνιστό
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι και πιπέρι
κόκκινο πιπέρι
Ρίγανη
Επιπλέον πατατούλες μινι ολόκληρες, δαμάσκηνα, βερίκοκα, φέτες πορτοκαλιού και χυμό από 2 πορτοκάλια και μανταρίνια.
Για τη σάλτσα:
5 κ.σ μουστάρδα με κόκκους
1 λεμόνι
Πάπρικα
Τερμερικ
Ρίγανη
2 πορτοκάλια για τον χυμό
ελαιόλαδο
Κλαδάκια σπο φρέσκο θυμάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να ανοίξει το κρέας. Το ξεπλένουμε καλά και το απλώνουμε σε καθαρό πάγκο και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220’C βαθμούς.
Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας, ρίχνουμε την ρίγανη, το κόκκινο πιπέρι και με το χέρι μας κάνουμε μασάζ σε όλη την επιφάνειά του χοιρινού ώστε να πάει παντού.
Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου τις οποίες έχουμε ψιλοκόψει. Στρώνουμε τις φέτες του μπέικον και τα τυριά. Τυλίγουμε το ρολό και δένουμε με σπάγκο μαγειρικής η το κλείνουμε με οδοντογλυγιδες για ψητό, η το πηγαίνουμε στο κρεοπωλείο να μας το περάσει σε φιλε.
Το αλείφουμε καλά με ένα πινέλο με την σάλτσα, τοποθετούμε πανω του κλαδάκια απο φρέσκο θυμάρι, τις πατατούλες, τα δαμάσκηνα, βερίκοκα και τις φέτες πορτοκαλιού. Περιχύνουµε με χυμό πορτοκαλιού- μανταρίνιου, το τυλίγουμε καλά με χαρτία ψησίματος και κατόπιν σε αλουμινοχαρτο. Το τοποθετούμε σε ταψάκι η γάστρα. Προσθέτουμε 2 κουπες νερό και τοποθετούμε στον ζεστό φούρνο μας να ψηθεί για τουλάχιστον 3 ώρες.
Αφού περάσει ο χρόνος το ανοίγουμε και κάνουμε δοκιμή με το θερμόμετρο κρέατος. Τρυπάμε στο κρέας (οχι στη γέμιση) και αν πάει η θερμοκρασία στους 80′-90′ βαθμούς είναι ψημένο. Το ανοίγουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10′-15′ περίπου λεπτά βάζοντας πάνω στο κρέας μερικά κομμάτια φρέσκο βούτυρο και αφήνουνε να ροδίσει ελαφρά.
Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει αφαιρούμε με ενα ψαλίδι τον σπαγκο και κόβουμε σε χοντρές φέτες. Ρίχνουμε επάνω του από την σάλτσα στην οποία μαγειρεύτηκε και σερβίρουμε με τις πατατούλες, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και φέτες πορτοκαλιού ψημένες και ώμες.
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.