Συνταγές
Φλαούνες για το Πάσχα υπέροχα φτιαγμένα
Η Συνταγή είναι από κ. Despo Ermogenous– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για τον φουκό
1 κιλό τυρί φλαουνας
1 χαλούμι
1 κγ.κοφτό μέχλεπι τριμμένο
1 κγ.κοφτό μαστίχα σε σκόνη
1/2 κγ. ζιζίμπρι
1κγ.ζάχαρη
1/3-1/2 ποτ.σιμιγδάλι(για να τραβάει τα υγρά)
προζύμι ίσα με ένα αυγό L ή 1 κουτάλα ή 200γρ.
αυγά εξαρτάται από το τυρί πόσο στεγνό είναι από 5 – 7,(τα χτυπάμε στο μίξερ πριν τα βάλουμε στο τυρί.)
μπόλικο δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
1 ποτ.σταφυδάκια (προαιρετικά)
1-2κγ.κοφτα μπεικιν πάουντερ
λίγο αλεύρι ζαχαροπλαστικης για τον δυόσμο και μπεικιν πάουντερ που βάζουμε οταν είναι έτοιμος ο φουκός μας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το τριμμένο τυρί και χαλούμι σε μια λεκάνη. Τις μυρωδιες, σιμιγδάλι. Τα ανακατεύουμε. Κάνουμε χώρο και βάζουμε το προζύμι (για να μην σκληραίνει από πάνω βάζουμε μεμβράνη)και τα χτυπημένα αυγά.Με τα χέρια μας λιώνουμε το προζύμι με τα αυγά, να γίνει χυλός. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί να γίνει μάλλον προς την σφιχτή η γέμιση μας.Την απλώνουμε και την σταυρώνουμε.
Την σκεπάζουμε με πετσέτα και κατι πιο ζεστό μετά, για να φουσκώσει ο φουκός μας. Χρειάζεται γύρω στις 10-12 ώρες.
Μετά ανακατεύουμε το μπεικιν πάουντερ με λίγο αλεύρι ζαχαροπλαστικης και τον δυόσμο.(οταν το κόψουμε και στραγγίσει,τον τυλίγουμε σε μια πετσέτα και το βάζουμε στο ψυγείο να μην μαυρίσει)Τα βαζουμε στον φουκό μας και ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού.
Ζύμη:
5 ποτ.αλευρι χωριάτικο, (το κοσκινίζουμε μαζί με το μέχλεπι, μαστίχα, ζιζιμπρι και μοσχοκάρυδο)
1 κγ.κοφτό μαστίχα
1κγ κοφτο μέχλεπι
1κγ.κοφτο ζιζίμπρι
1/2κγ.μοσχοκαριδο
1κγ.κοφτο αλάτι
100γρ.προζύμι
3/4ποτ.ηλιέλαιο
1/4ποτ.λιωμενο βούτυρο Spry
1/2ποτ.χυμο πορτοκαλιού
1ποτ.νερό χλιαρό
Για την επικάλυψη:
2-3 αυγά χτυπημένα
2ποτ.σησάμι(το βαζουμε με νερό και λίγο χυμό λεμονιού στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράσει το πλένουμε καλά και το στραγγίζουμε βάζοντας λεπτό ύφασμα σε μια κούπα τρυπητή)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στο κάβο του μίξερ το αλεύρι,μυρωδιές, αλάτι, λάδι, βούτυρο και προζύμι. Τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Μετά προσθέτουμε τον χυμό και το νερό. Τα χτυπάμε να ενωθούν καλά. Βάζουμε την ζύμη σε λεκάνη την σκεπαζουμε με μεμβράνη και πετσέτα. Την αφήνουμε για μια ώρα να γίνει μαλακή, για να ανοίγει εύκολα. Δεν χρειάζεται αλεύρι οταν ανοιγουμε το φύλλο. Το ανοιγουμε και μετά το κόβουμε με ένα κάλυμμα κατσαρόλας Νο 20 Το βάζουμε στο βρεγμένο, αλλα στραγγισμένο σησάμι. Που το απλωνουμε λίγο λίγο σε μία πετσέτα.
Κανουμε τις φλαουνες τετράγωνες η τρίγωνες.Τις βάζουμε σε ταψί όπου έχομε βάλει λαδόκολλα. Σπάζουμε αυγό που το χτυπάμε με ένα πιρούνι. Βάζουμε στις φλαούνες με ένα πινέλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 – 200βαθμους για 15-20 λεπτά, για να φουσκώσουν και μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία. Ψηνουνται γύρο στα 45-55 λεπτα.
Η Συνταγή είναι από κ. Despo Ermogenous– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.