Συνταγές
Φλαούνες μοσχοβόλισε το σπίτι με γλυκιά γέμιση , ελιοτές τυλιχτές, πισίες σιροπιαστές και ταχινίπιτες.
Καλό Πάσχα να έχουμε υγεία και χαρά σε κάθε σπιτικό !
Η Συνταγή είναι από Despo Ermogenous – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Ελιοτές τυλικτές:
ΥΛΙΚΑ
Για 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο βάζουμε
1 ποτ λάδι
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
1κουταλάκι αλάτι
(λίγη μαστίχα, λίγο μέχλεπι)
1 ποτ χυμο πορτοκαλιού ή αναψυκτικο
1 1/2 ποτ νερό προς το ζεστό (εξαρτάται από τον αλεύρι)
ελαιόλαδο ή νερό
Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλεύρι, λάδι, αλάτι, ζάχαρη, μαγιά και τα ρυζιάζουμε.(Εγώ έκανα την ζύμη στο μίξερ) Μετά προσθέτουμε τον χυμό ή αναψυκτικό και το νερό μέχρι να ζυμωθούν καλά.Βάζουμε την ζύμη σε λεκάνη, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα μέχρι να φουσκώσει.
Έχουμε έτοιμες τις ελιές, κομμένες με ψιλοκομμένο κολιανδρο, δυόσμο και κρεμμύδι. Ανοίγουμε ορθογώνιο φύλλο, χαράζουμε στην ακρια του φύλλου, βάζουμε γέμιση, τυλίγουμε,βάζουμε και σουσάμι αν θέλουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180βαθμους στον αέρα, μέχρι να πάρουν χρυσάφι χρώμα
Ταχινοπιτάκια
Για την ζύμη:
700γρ.αλευρι χωριάτικο 500γρ. αλεύρι φαρίνα
1/2 ποτήρι νερού ηλιέλαιο
1 κγ.κοφτό κανέλα
1 πρεσα αλάτι
4-5 κσ ζάχαρη
6γρ.σοδα διαλυμένη σε 3/4 ποτ.χυμό πορτοκαλιού
νερό όσο σηκώσει
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε την ζύμη και την σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα μέχρι να φουσκώσει, γύρω στα 50 λεπτά.
Γέμιση
700γρ.ταχίνι
3 κγ.μέλι ή χαρουπόμελο
1/2κγ.γαρύφαλο
1κγ κοφτό κανέλα
2 κσ.ζάχαρη καστανή (αν δεν έχουμε βάζουμε κρυσταλλική).
Επικάλυψη 4-5 κσ μέλι διαλυμένο με λίγο ζεστό νερό.
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε λωρίδες ορθογώνιες-μακροστενες και βάζουμε γέμιση. Τις τυλίγουμε και τις γυρίζουμε από την μια μεριά προςτα μέσα και από την άλλη προς τα έξω.
Διπλώνουμε το ένα πάνω στο άλλο και πατάμε με το χέρι μας καλά ή με πλάστη.
Ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170βαθμους στον αέρα μέχρι να πάρουν χρυσάφι χρώμα.
Περιχύνουμε με μέλι διαλυμένο με ζεστό νερό και λίγη ζάχαρη καστανή μετά αν θέλουμε.
Η Συνταγή είναι από Despo Ermogenous – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.