Συνταγές
Εύκολες ταχινόπιτες με υπέροχη γέμιση…
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.
Υλικά ζύμης:
250 ml χλιαρό νερό
1 κυβο φρέσκια μαγιά 50 γρ. η δυο φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κ.γ αλάτι
2 κ.σ ζάχαρη
40 ml ελαιόλαδο
550-600 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις η χωριάτικο
Γέμιση:
1 βαζάκι ταχίνι Μακεδονικό με κακάο
Ταχίνι
Ταχίνι με μέλι (το χτυπάμε)
Ζάχαρη καρύδας
Κανέλα σκόνη Κεϋλάνης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης και χτυπάμε για λίγα λεπτά μέχρι να έχουμε μια μπάλα εύπλαστη. Αν θέλουμε κάνουμε την διαδικασία στο χέρι.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ την σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα. Την τοποθετούμε στο φούρνο με αναμένο το λαμπάκι για περίπου 30′-40′ λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
Σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας κάνουμε ρολό τη ζύμη και κόβουμε σε κομμάτια όσο ένα μέτριο πορτοκαλι. Ανοίγουμε σε οβάλ φύλλο (μετριο) και απλώνουμε πάνω 2 κ.σ ταχίνι, 1 κ.σ ζάχαρη και κανέλα. Τυλίγουμε το φύλλο έτσι που να σχηματίσουμε ρόλο και κατόπιν σε σαλιγκάρι. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα πανω σε χαρτι ψησίματος. Κάνουμε 6 τέτοια σαλιγκάρια και σε καθε σαλιγκάρι αλειφουμε με διαφορετικη γέμιση οπως 2 κ.σ ταχίνι με κακάο και 1 κ.σ κανονικό ταχίνι και πασπαλίζουμε με κανέλα. Το επόμενο το αλειφουμε με ταχίνι με μέλι και κανέλα. Σε κάθε σαλιγκάρι ρίχνουμε (προαιρετικά) απο 1 κ.σ αραιωμένο ταχίνι.
Τα υπόλοιπα μπαλάκια ζύμης τα ενώνουμε κάνουμε ενα μεγαλύτερο οβαλ φύλλο το γεμιζουμε με 2-3 κ.σ ταχίνι κακάο, 1-2 κ.σ κανονικό ταχίνι και πασπαλίζουμε με κανέλα. Κόβουμε τον ρόλο ζύμης σε κομμάτια (2 δάχτυλα πάχος περίπου) τοποθετούμε σε λαμαρίνα, (προαιρετικά) τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη καρύδας και ψήνουμε τις ταχινοπιτες στους 180’C βαθμούς αέρα για 20′ λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. Τα μικρά τα ψήνουμε λιγότερο θα το δείτε μόλις ροδίσουν.
Η Συνταγή είναι από “Helena’s Greek cooking”.