Connect with us

Συνταγές

Συνταγή για Φλαούνες – ένα κυπριακό έθιμο και έδεσμα

Published

on

277787422 3206653869661194 8692269713637755099 n

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η Συνταγή είναι από Despo Ermogenous – “Τα 4 σκουφάκια”.

ΥΛΙΚΑ
Για τον φουκό

1 κιλό τυρί φλαουνας
1 χαλούμι
1 κγ.κοφτό μέχλεπι σκόνη
1 κγ.κοφτό μαστίχα σε σκόνη
1κσ.ζάχαρη
1/3-1/2 ποτ.σιμιγδάλι(για να τραβάει τα υγρά)
προζύμι ίσα με ένα αυγό L ή 1 κουτάλα ή 200γρ.(μπορούμε να τις κάνουμε με μαγιά ή μπεικιν πάουντερ)
αυγά εξαρτάται από το τυρί πόσο στεγνό είναι από 5 – 7,(τα χτυπάμε στο μίξερ πριν τα βάλουμε στο τυρί.)
μπόλικο δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
1 ποτ.σταφυδάκια (προαιρετικά)
1-2κγ.κοφτα μπεικιν πάουντερ
λίγο αλεύρι ζαχαροπλαστικης για τον δυόσμο και μπεικιν πάουντερ που βάζουμε όταν είναι έτοιμος ο φουκός μας.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το τριμμένο τυρί και χαλούμι σε μια λεκάνη. Τις μυρωδιές, σιμιγδάλι. Τα ανακατεύουμε. Κάνουμε χώρο και βάζουμε το προζύμι (για να μην σκληραίνει που το έχουμε στη λεκάνη βάζουμε μεμβράνη) Χτυπάμε αυγά με ενα σύρμα και τα βάζουμε στην λεκάνηπάνωστο προζύμι. .Με τα χέρια μας λιώνουμε το προζύμι με τα αυγά, να γίνει χυλός.

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί να γίνει μάλλον προς την σφιχτή η γέμιση μας.Την απλώνουμε και την σταυρώνουμε.Την σκεπάζουμε με πετσέτα και κατι πιο ζεστό μετά, για να φουσκώσει ο φουκός μας. Χρειάζεται γύρω στις 10-12 ώρες.
Μετά ανακατεύουμε το μπεικιν πάουντερ με λίγο αλεύρι ζαχαροπλαστικης και τον δυόσμο.(οταν το κόψουμε και στραγγίσει,τον τυλίγουμε σε μια πετσέτα και το βάζουμε στο ψυγείο να μην μαυρίσει)Τα βαζουμε στον φουκό μας και ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού.

Ζύμη:
5 ποτ.αλευρι χωριάτικο, (το κοσκινίζουμε μαζί με το μέχλεπι, μαστίχα, ζιζιμπρι και μοσχοκάρυδο)
1 κγ.κοφτό μαστίχα
1κγ κοφτο μέχλεπι
1κγ.κοφτο ζιζίμπρι
1/2κγ.μοσχοκαριδο
1κγ.κοφτο αλάτι
100γρ.προζύμι
3/4ποτ.ηλιέλαιο
1/4ποτ.λιωμενο βούτυρο Spry
1/2ποτ.χυμο πορτοκαλιού
1ποτ.νερό χλιαρό

Για την επικάλυψη:
2-3 αυγά χτυπημένα

2ποτ.σουσάμι(το βαζουμε με νερό και λίγο χυμό λεμονιού στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράσει το πλένουμε καλά και το στραγγίζουμε βάζοντας λεπτό ύφασμα σε μια κούπα τρυπητή)
Βάζουμε στο κάβο του μίξερ το αλεύρι,μυρωδιές, αλάτι, λάδι, βούτυρο και προζύμι. Τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.(αν θέλουμε τα βάζουμε σε μια λεκάνη και τα ρυζιάζουμε με τα χέρια μας, μέχρι να μοιάζει με υγρή άμμος)Μετά προσθέτουμε τον χυμό και το νερό.

Τα χτυπάμε να ενωθούν καλά. Βάζουμε την ζύμη σε λεκάνη την σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα. Την αφήνουμε για μια ώρα να γίνει μαλακή, για να ανοίγει εύκολα.
Δεν χρειάζεται αλεύρι όταν ανοιγουμε το φύλλο. Το ανοίγουμε και μετά το κόβουμε με ένα κάλυμμα κατσαρόλας Νο 20 ή 18(όσο μεγάλες τις θέλουμε)ή ενα πιάτο.Το βάζουμε στο βρεγμένο, αλλα στραγγισμένο σουσάμι.

Που το απλώνουμε λίγο λίγο σε μία πετσέτα. Κάνουμε τις φλαουνες τετράγωνες η τρίγωνες.Η γέμιση να φαίνεται, για να φουσκώσει.Πιέζουμε τις ακριες με πιρούνι. Για να μην ανοίξουν σ εκεί που σταυρώνει το φύλλο βάζουμε οδοντογλυφίδα.Τις σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα,να είναι ζεστός ο χώρος, για να φουσκώσουν και να μην σχίζει ο φουκός. Βάζουμε σε ταψί φούρνου όπου έχομε βάλει λαδόκολλα. Σπάζουμε αυγά που το χτυπάμε με ένα πιρούνι. Βάζουμε στις φλαούνες με ένα πινέλο να πάει παντού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 – 200βαθμους για 20 λεπτά, για να φουσκώσουν και μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία. Ψηνουνται γύρο στα 45-55 λεπτα.Μέχρι να πάρουν το χρώμα που σας αρέσει.

Η Συνταγή είναι από Despo Ermogenous – “Τα 4 σκουφάκια”.

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

Συνταγές48 λεπτά ago

Έτοιμο και το παγωτό μας βανίλια με μπισκότα ορεο

Γλυκα3 ώρες ago

Ένα ξεχωριστό γλυκο σε γεύση και άρωμα – γλυκό Φυστίκι Αιγίνης πράσινο

Συνταγές5 ώρες ago

Φανταστική σπανακοτυρόπιτα με πολύ ωραίο τραγανό φύλο!!

Συνταγές7 ώρες ago

Σούπα με λαχανικά και βραστή γίδα – χορταστική και γευστική

Συνταγές7 ώρες ago

Είναι σκέτο γλύκισμα! Έτσι φτιάχνονται σωστά οι μελιτζάνες στο φούρνο!

Συνταγές22 ώρες ago

Σκέτη απόλαυση το γλυκό ψυγείου με βάση το τσουρέκι και ζελέ φράουλα

Συνταγές1 ημέρα ago

Αυτό είναι το πιο καταπληκτικό προζυμιένιο κολατσιό για τα παιδιά!

Συνταγές1 ημέρα ago

Όλοι το ξέρουν ότι είναι απαραίτητο με το απογευματινό μας καφεδάκι ένα κομμάτι νόστιμη γαλατόπιτα με μέλι

Συνταγές1 ημέρα ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές1 ημέρα ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές1 ημέρα ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές2 ημέρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές2 ημέρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές2 ημέρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές2 ημέρες ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές3 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές3 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές3 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές3 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές4 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές4 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές4 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Exit mobile version