Συνταγές
Φανταστικό λάβα κέικ.. σούπερ σοκολατένιο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Παρασκευή Μητκάκη– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ:
250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250γρ. ζάχαρη
6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
250γρ. κουβερτούρα
Για το γλάσο:
125γρ. κουβερτούρα
100γρ. κρέμα γάλακτος
50ml. γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με το κέικ και σε μιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, την κουβερτούρα επίσης κομμένη σε κομμάτια και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς με αυγοδάρτη μέχρι να λιώσουν τα υλικά μας, προσέχοντας να μην κολλήσει η ζάχαρη στον πάτο του σκεύους.
Δεν θέλουμε να βράσουν, απλά να ομογενοποιηθούν. Μόλις, λοιπόν, δημιουργηθεί μια σοκολατένια σώς, κατεβάζουμε απο τη φωτιά και τη μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ. Αφου έχουμε κοσκινήσει καλά το αλεύρι, ρίχνουμε εναλλάξ λίγο-λίγο αλεύρι και ένα-ένα τα αυγά χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος χυλός. Βιυτυρώνουμε και ρίχνουμε κακάο σε μιά στρόγγυλη φόρμα για κέικ και ρίχνουμε το μείγμα μου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 16-19 λεπτά μέχρι να σκληραίνει η επιφάνειά του και να δημιουργηθούν μιά-δυό ρογμές. Εδώ δεν ισχύει το τσεκάρισμα με το μαχαίρι για να δούμε αν ψήθηκε στο εσωτερικό του διότι το κέικ μας μέσα είναι ρευστό.
Το βγάζουμε απο το φούρνο και το αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί. Το ξεφορμάρω προσεκτικά. Να θυμάστε πως στο εσωτερικό του το κέικ μας είναι υγρό, αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οπότε, κατα το ξεφορμάρισμα ίσως αρχίσει να τρέχει σοκολάτα
αυτή είναι η λάβα.
Για το γλάσο
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με αυγοδάρτη μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ μας. Την επόμενη μερα το γλάσο θα έχει σταθεροποιηθεί και η εσωτερική σοκολάτα δεν θα είναι τόσο ρευστή, οπότε τα κομμάτια θα κόβονται εύκολα. Διατηρείται εκτός ψυγείου αεροστεγώς κλειστό. Ένα γλυκό που θα σας πάρει το μυαλό.
Η Συνταγή είναι από κ. Παρασκευή Μητκάκη– “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.