Συνταγές
Υπέροχο σπιτικό ψωμί για τοστ και σάντουιτς! Καλύτερο από αγοραστό!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η eκτέλεση είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Η δόση που σας δίνω εδώ είναι κατάλληλη για φόρμα με διαστάσεις 21Χ12Χ12 εκατ.
-425 γρ. αλεύρι δυνατό ( έβαλα αλεύρι για τσουρέκια με πρωτείνη 13%)
-40 γρ. άμυλο πατάτας ή κορν φλάουρ (3 κοφτές κ.σ)
-30 γρ. ζάχαρη ( σχεδόν 2 κ.σ κοφτές )
-9 γρ. αλάτι ( 1 ½ κτγ περίπου)
-20 γρ. φρέσκια μαγιά ή 6 γρ ξηρή
-60 γρ. βούτυρο πολύ μαλακό
-280 γρ. γάλα χλιαρό
-30 γρ. σκόνη γάλακτος (αν δεν έχετε δεν πειράζει)
ΕΚΤEΛΕΣΗ
Σε μεγάλο γυάλινο μπολ θρυμματίζουμε τη φρέσκια μαγιά ή ρίχνω την ξηρή. Προσθέτω γάλα χλιαρό (να μη με καίει στα χείλη), ζάχαρη, άμυλο ή κορν φλάουρ και σκόνη γάλακτος. Ανακατεύουμε όλα μαζί να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας αρχικά με κουτάλι και μετά ζυμώνουμε με τα χέρια 3-4 λεπτά μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Προσθέτουμε στο ζυμάρι το μαλακό βούτυρο σε δόσεις, ζυμώνοντας 3-4 λεπτά να το απορροφήσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι, αυτό εξαρτάται από την ποιότητά του αλλά δεν το παρακάνω. Δεν θέλω σκληρή ζύμη!
Μεταφέρουμε από το μπολ σε επιφάνεια και ζυμώνω 1-2 λεπτά ακόμη ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή και ελαστική. Σχηματίζουμε μπάλα, τη βάζουμε στο γυάλινο μπολ, σκεπάζουμε με μεβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει, περίπου 1 ώρα.
Αδειάζουμε τη ζύμη στην επιφάνεια, πατάω να ξεφουσκώσει, της κάνω 2-3 διπλώματα και την ξαναβάζουμε στο μπολ, σκεπάζοντας πάλι με μεβράνη και αφήνουμε 1 ώρα ακόμη να ξαναφουσκώσει.
Λαδώνουμε ελαφρά τη φόρμα μαζί με το εσωτερικό του καπακιού.
Ξαναδειάζουμε τη ζύμη στην επιφάνεια, την πατάω να ανοίξει σε τετράγωνο και την τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό. Τσιμπάμε από κάτω να κλείσει το άνοιγμα και τοποθετούμε το ρολό στη φόρμα.
Σκεπάζουμε με μεβράνη και αφήνω σε ζεστό σημείο να φουσκώσει. Ελέγχουμε σε 30 λεπτά και αν δούμε ότι έφτασε 2 εκατοστά πιό κάτω από το χείλος της φόρμας βάζουμε το συρταρωτό καπάκι και αφήνουμε 10 λεπτά ακόμη.
Στο μεταξύ προθερμαίνω το φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα.
Τοποθετούμε τη φόρμα σε ταψάκι πάνω στη σχάρα στο κάτω μέρος του φούρνου.
Ψήνουμε 30 λεπτά. Αφαιρώ το καπάκι εντελώς και ψήνουμε περίπου 10 λεπτά ακόμη. Αν ελέγξουμε με θερμόμετρο πρέπει η εσωτερική θερμοκρασία του ψωμιού να είναι πάνω από 94 βαθμούς για να είναι σωστά ψημμένο.
Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και ξεφορμάρω πάνω σε σχάρα. Σκεπάζουμε το ψωμί με πετσέτα για 5 λεπτά μόνο ώστε να μαλακώσει ελαφρά. Δεν το κόβουμε πριν να περάσει 1 ώρα!
H αρχική συνταγή είναι από το αγγλικό www.chainbaker.com .
Η εκτέλεση είναι από Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.