Συνταγές
Υπέροχοι λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Δεληγιάννη Κατερίνα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
1 μεγάλο λάχανο
3/4 ποτηριού ελαιόλαδο
2-3 πράσα ψιλοκομμένα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 καρότα τριμμένα
1 ντομάτα μεγάλη ψιλοκομμένη
1 γεμάτη χούφτα δυόσμο χλωρό ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
500 γρ. ρύζι καρολίνα
4-5 κουτ. σουπ. χυμό ντομάτας
χυμό μισού λεμονιού
αλάτι και πιπέρι
λίγη πάπρικα καπνιστή (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βράζουμε το λάχανο σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό, αφού πρώτα του έχουμε κόψει το κοτσάνι. Το κοτσάνι να είναι προς τα κάτω.
Αφού μαλακώσουν τα φύλλα του, το βγάζουμε σε μεγάλη πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε το μισό λάδι στην κατσαρόλα και σωτάρουμε τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι, τα τριμμένα καρότα και την κόκκινη πιπεριά. Αφού μαραθούν ρίχνουμε και την ψιλοκομμένη ντομάτα.
Τα αφήνουμε λίγο να μαραθούν και μετά ρίχνουμε και το ρύζι, αφού το πλύνω και το αφήνω για λίγο να γυαλίσει και αυτό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και στο τέλος τον δυόσμο, αφού κρατήσουμε μια μικρή ποσότητα. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Παίρνουμε ένα ένα φύλλο λάχανου,( αν είναι μεγάλο το κόβω στη μέση) και του βγάζουμε τα σκληρά μέρη, τα οποία τα ρίχνω στον πάτο της κατσαρόλας. Βάζουμε 1 κουτ.. σουπ. γέμιση και τυλίγω.
Αφού γεμίσουμε τον ταβά μου, αραδιάζουμε από πάνω τα φύλλα που περίσεψαν. Ρίχνουμε νεράκι να τους σκεπάζει, λίγο αλατάκι ακόμη, το υπόλοιπο λάδι και 4 κουτ. σουπ. χυμό ντομάτας.
Τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο και αφήνουμε να βράσουν καλά. Ρίχνουμε από πάνω και τον δυόσμο που κράτησα. Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, λίγη καπνιστή πάπρικα και ελέγχω το αλάτι.
Προσέχουμε να μείνουν με το λαδάκι τους και να μην πέσει πολύ λεμόνι, αλλά να υπάρχει ισορροπία. Προσέχοντας όλα αυτά, η γεύση τους θα είναι θεική! Δοκιμάστε τους!
Η Συνταγή είναι από Δεληγιάννη Κατερίνα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.