Συνταγές
Υπέροχη σπανακόπιτα με πετυχημένο φύλλο – άκρως χορταστική
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
700 με 800 γρ σπανάκια
1 ξερό κρεμμύδι
4 κρεμμυδάκια χλωρά
2 πράσα
Αγριο μάραθο
Δυόσμο
Σέσκουλα
2 αυγά
400 με 500 γρ τυρί Φέτα ή όσο θέλετε
Αλάτι – πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ
600 γρ αλεύρι
2 με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλάκι γλ αλάτι
Νερό όσο πάρει να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σπανάκια και τις μυρωδιές.
Κόβουμε τα πράσα και το ξερό κρεμμύδι και τα σωτάρουμε με λίγο λάδι σε δυνατή φωτιά να μαραθουν.
Κόβουμε τα σπανάκια ρίχνω λίγο αλάτι και τα τρίβουμε να βγάλουν τα υγρά τους, τα στίβουμε πιέζοντας τα στις χούφτες μου και τα βάζουμε σε μια λεκάνη.
Ρίχνουμε όλες τις μυρωδιές ψιλοκομμένες, τα πράσα με το κρεμμύδι, το τυρί τα αυγά το πιπέρι και ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Ανοίγουμε 11 φύλλα το πρώτο το ψήνουμε και το τρίβουμε μέσα στη γέμιση να απορροφήσει τυχόν υγρά.
Έχουμε λαδωσει το ταψί και στρώνουμε 5 φύλλα κάτω λαδωνοντας κάθε ένα που βάζουμε .
Ρίχνουμε την γέμιση σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδωνοντας ανάμεσά τους και το επάνω.
Γυρίζουμε τα φύλλα που εξεχουν σε κόθρο χαράζουμε σε κομμάτια καταβρεχουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου περίπου μιάμιση ώρα.
Η Συνταγή είναι από Litsa Kokkoni – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.