Συνταγές
Μήπως μοσχομύρισε, μέχρι το σπίτι σου; Σπανακοτυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο
Η Συνταγή είναι από Αγγελική Ρέντα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά:
Για την ζύμη
550 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ, 300 ml. νερό, 1 κτγ. αλάτι
Για το άλειμμα
200 γρ. λιωμένο αγελαδινό βούτυρο
Για την γέμιση
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, 1/2 ματσ. άνηθο
1,5 κιλό σπανάκι, 4 κτσ. ελαιόλαδο
1,5 κτγ. αλάτι, λίγο πιπέρι, 300 γρ.τυρί φέτα
Εκτέλεση:
Σε πλασωτέ κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι σωτάρουμε με το ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε τμηματικά το σπανάκι και ανακατεύουμε προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι, έως ότου απορροφηθούν τα υγρά τους. Μεταφέρουμε σε μπωλ και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε μισή ώρα σκεπασμένη σε διάφανη μεμβράνη να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια τη χωρίζουμε στα δύο και ανοίγουμε τα φύλλα, (πάνω και κάτω).
Αλείφουμε με βούτυρο, διπλώνουμε σε μέγεθος μεσαίου φακέλλου και αφού τα σκεπάσουμε με μεμβράνη τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 20-25 λεπτά να παγώσουν. Τέλος ανοίγουμε με τον πλάστη το πρώτο και αφού αλοίψουμε το ταψί με βούτυρο, τοποθετούμε το κάτω φύλλο.
Αλοίφουμε με βούτυρο, βάζουμε σπανάκι-φέτα και τοποθετούμε και το πάνω φύλλο. Γύρω- γύρω τσιμπάμε τις άκρες να ενώσουν. Χαράζουμε ελαφρά, αλοίφουμε με βούτυρο όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για μια ώρα και ένα τέταρτο περίπου, ώσπου να ροδίσει.
Η Συνταγή είναι από Αγγελική Ρέντα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.