Συνταγές
Υπέροχη δροσερή πάστα με καραμέλα και φανταστική γεύση
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Για ένα μεγάλο ταψί φούρνου
Υλικά για το παντεσπάνι
8 αβγά
1 1/2 φλ. ζάχαρη
1 1/2 φλ. αλεύρι κοσκινισμένο
2 βανίλιες
1 σφηνάκι κονιάκ
1μπεικιν
μια πρέζα αλάτι
Για την κρέμα
12 φλ. γαλα
10 κ.σ κορν φλαουρ γεματες
16 κ.σ κόφτες ζάχαρη
4 βανίλιες
4αβγα
3 κ.σ βούτυρο
1 1/2 κ.γ μπέικιν
Σιρόπι
3 φλ.ζαχαρη
4 φλ νερό
4κ.σ κακάο γεμάτες
3 κ.σ Νες καφέ
Καραμέλα
300 γρ ζάχαρη
100 γρ νερό
200 γρ βραστό νερό
60 γρ γλυκόζη
6 κ.σ καραμέλα carte dor
6 γρ φύλλο ζελατίνας
(Μπορείτε να σερβίρετε και απλά με έτοιμη καραμέλα carte dor όχι όμως με καραμέλα βουτύρου τύπου καραμελομενου ζαχαρουχου,θα είναι άλλο το αποτέλεσμα και πολύ γλυκό
Εκτέλεση
Παντεσπανι
Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και το αλάτι για ένα τέταρτο να γίνουν μια πολύ πολύ αφρατη κρέμα,προσθέτουμε σιγά σιγά το κονιάκ και ανακατεύουμε
Κατεβάζουμε από το μίξερ και με μια μαριζ αναδιπλωνουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τις βανίλιες προσέχοντας να μην χάσουμε τον ογκο.
Ψήνουμε στους 180 για 30 λεπτά περίπου ,μέχρι να ροδισει. Αφηνουμε να κρυώσει καλα και κόβω 2 πάτους. Αφήνουμε στην άκρη σκεπασμενα.
Κρέμα
Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα και τη ζάχαρη να κάψουν καλά, κρατωντας ομως 2φλ.απο το σύνολο της συνταγής, για να διαλύσουμε το κορν φλαουρ.
Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά ,προσθέτουμε το γάλα που κράτησα τις βανίλιες και το κορν φλαουρ. Ανακατετουμε να διαλυθούν καλά.
Οταν πάρει βράση το γάλα προσθέτουμε το μίγμα μου και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να πήξει. Όταν είναι έτοιμη η κρέμα , κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθετουμε το βούτυρο. Τελος προσθέτουμε και το μπέικιν και ανακατεύουμε επιφανειακά αρχικά να διαλυθεί και να αφρισει.
Ενσωματωνουμε μέσα στην κρέμα.(γίνεται αφρατη με αυτό τον τρόπο)σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη. Φτιαχνουμε το σιρόπι μου βάζοντας το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν και προσθέτουμε το κακάο και τον καφέ αφού έχω κατεβάσει από τη φωτιά.
Συναρμολογηση
Βάζουμε στο ταψί μου το πρώτο παντεσπάνι και σιρόπιαζουμε. Προσθετουμε τη μισή κρέμα ,πάλι παντεσπάνι σιρόπι και κρέμα. Αφηνουμε να κρυώσει καλά και βάζουμε ψυγείο.
Φτιάχνουμε την καραμέλα. Μαλακωνουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό. Σε κατσαρολακι βάζουμε τη ζάχαρη και τα 100 γρ νερό και βράζουμε μέχρι να γίνει μια σκούρα καραμέλα.
Αποσυρουμε από τη φωτιά και πολύ πολύ προσεκτικά και σιγά σιγά να μην καουμε προσθέτουμε το βραστό νερό. Αν κάνει κόμπους βάζουμε πάλι λίγο πάνω στη φωτιά να διαλυθεί. Προσθετουμε τη ζελατίνα αφού τη στιψουμε καλά και ανακατεύω ,τέλος προσθέτουμε τη γλυκόζη και το σιρόπι καραμελας.
Βαζουμε λίγο στο ψυγείο να πήξει και να γίνει σαν ρευστό ζελέ. Οχι ομως να παγώσει. Επικαλυπτουμε το παγωμένο γλυκό.
Μπορείτε να σερβίρετε απλά και με έτοιμη καραμέλα carte dor η να προμηθευτείτε από ζαχαροπλαστείο γλάσο Καραμελας έτοιμο,αν δεν θέλετε να τη φτιάξετε μόνοι σας!
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.