Συνταγές
Θαυμάσιο γλυκό – ωραιότατη πάστα ταψιού με γλάσο καραμέλας…
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Lina Goygoysi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 120 γρ.
Μπέικιν Πάουντερ 1 κτγ.
Ζάχαρη 190 γρ.
Βανίλια 1-2
Αυγά 4
Για το σιρόπι
Νερό 350 ml.
Ζάχαρη 220 γρ.
Καφές 1 κτγ. στιγμής
Ρούμι 2 κτσ. λευκό ή κονιάκ
Για την κρέμα
Φυτική Σαντιγί 1 κουτί τύπου morfat κρύα
Ζαχαρούχο γάλα 1 κουτί καραμελωμένο
Βούτυρο 60 γρ. κρύο
Για το γλάσο καραμέλας
Νερό 100 ml.
Ζάχαρη 220 γρ.
Κρέμα γάλακτος 200 ml.
Γάλα Εβαπορέ 100 ml.
Αλάτι 1/2 κτγ.
Ζελατίνη 3-4 φύλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ετοιμάζουμε το καραμελωμένο, ζαχαρούχο γάλα: Η μέθοδος είναι απλή και θα τη βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ. Καλό είναι να καραμελώνουμε δύο ή και περισσότερα κουτιά γάλα μαζί αφού μπορούμε να τα διατηρούμε για καιρό στο ντουλάπι και να τα έχουμε έτοιμα για κάθε χρήση.
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί για 4-5 λεπτά, σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα και την αδειάζουμε σε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 30×25 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού για να είμαστε σίγουροι.
Βγάζουμε το παντεσπάνι από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώνει οπότε αρχίζουμε να ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το ποτό και τα βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά μετρώντας από τη στιγμή που θα πάρει βράση το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά, περιμένουμε λίγο να καταλαγιάσει ο βρασμός και τότε προσθέτουμε τον καφέ στιγμής, (προσοχή γιατί φουσκώνει προς στιγμή, γι’ αυτό εξάλλου περιμένουμε λίγο πριν τον προσθέσουμε στο σιρόπι).
Σιγά-σιγά σιροπιάζουμε το παντεσπάνι ομοιόμορφα ρίχνοντας κουταλιές από το σιρόπι, ξεκινώντας από τις άκρες και προχωρώντας προς το κέντρο του.
Το αφήνουμε να κρυώσει για ένα μισάωρο και ετοιμάζουμε την κρέμα:
Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική σαντιγί μαζί με το βούτυρο για πέντε λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε, συνεχίζοντας το χτύπημα, το καραμελωμένο γάλα κουταλιά-κουταλιά. Όταν ενσωματωθούν όλα τα υλικά η κρέμα καραμέλας είναι έτοιμη. Την απλώνουμε πάνω από το σιροπιασμένο παντεσπάνι με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
Τέλος ετοιμάζουμε το γλάσο καραμέλας:
Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό.
Βάζουμε στη φωτιά, σε μια μέτρια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν χωρίς να ανακατεύουμε καθόλου για 5-8 λεπτά μέχρι να πάρουν το χαρακτηριστικό χρώμα της καραμέλας. Δεν το αφήνουμε να σκουρύνει πολύ γιατί θα πικρίσει. Όταν η καραμέλα είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά-σιγά ανακατεύοντας διαρκώς την κρέμα γάλακτος και το γάλα.
Τελευταίο προσθέτουμε το αλάτι και τα φύλλα ζελατίνης πολύ καλά στημένα. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να έχουμε ένα βελούδινο καραμελένιο μείγμα. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο, (αν θέλουμε το μεταφέρουμε σε ένα γυάλινο μπολ για να κρυώσει πιο γρήγορα) και με προσοχή το αδειάζουμε πάνω από την κρέμα. Παγώνουμε για λίγες ώρες στο ψυγείο και το γλυκό μας είναι έτοιμο.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Σημ. : Στα υλικά για το γλάσο αναφέρω 3-4 φύλλα ζελατίνης. Η επιλογή εξαρτάται από εμάς: Αν θέλουμε το γλάσο σφιχτό , να κόβεται με το μαχαίρι, χρησιμοποιούμε 4 φύλλα, αν όμως θέλουμε να είναι λίγο πιο ρευστό τα 3 φύλλα αρκούν.
Η Συνταγή είναι από Lina Goygoysi – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.