Connect with us

Πιτες

Τυρόπιτα σε λαδωμένο ταψί από την Ρούμελη

ΥΛΙΚΑ 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γρ. φέτα σε κομμάτια 1/3 κ.γ αλάτι 160 ml καυτό νερό 130 ml ελαιόλαδο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και σταδιακά προσθέτουμε το καυτό νερό ανακατεύοντας με ένα κουτάλι για να μην καούμε. Όταν ρίξουμε όλο το νερό που χρειάζεται η ζύμη μας, προσθέτουμε […]

Published

on

maxresdefault 3

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γρ. φέτα σε κομμάτια

1/3 κ.γ αλάτι

160 ml καυτό νερό

130 ml ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και σταδιακά προσθέτουμε το καυτό νερό ανακατεύοντας με ένα κουτάλι για να μην καούμε.

Όταν ρίξουμε όλο το νερό που χρειάζεται η ζύμη μας, προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε με τα δάχτυλα (έχει πέσει η θερμοκρασία) για 7-8 λεπτά αναδιπλώνοντας τη ζύμη προς το κέντρο κάθε φορά.

Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας και με αυτό ζυμώνουμε για 2 λεπτά ακόμα μέχρι να απορροφηθεί από το ζυμάρι.

Δίνουμε στο ζυμάρι μακρόστενο σχήμα και το κόβουμε σε 3 ίσα μέρη.

Λαδώνουμε ελαφρώς το σκεύος στο οποίο θα ψήσουμε την πίτα και ξεκινάμε το στήσιμο της πίτας.

Παίρνουμε ένα από τα τρία μέρη του ζυμαριού, το ακουμπάμε στο κέντρο του ταψιού και με τα δάχτυλα μας το πιέζουμε από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να το πλατύνουμε και να του δώσουμε ένα παραλληλόγραμμο σχήμα.

Απλώνουμε στην επιφάνεια του 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και θρυμματισμένη φέτα.

Διπλώνουμε το ζυμάρι από τα αριστερά προς το κέντρο και από τα δεξιά πάλι προς το κέντρο ρίχνοντας σε κάθε αναδίπλωση εναλλάξ ελαιόλαδο και φέτα.

Αφού κλείσουμε το ζυμάρι σαν φάκελο, το κάνουμε ρολό και το αφήνουμε στην άκρη.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα δύο ζυμαράκια και τα τοποθετούμε το ένα πάνω από το άλλο.

Πιέζουμε με τα δάχτυλα μας τα ενωμένα ζυμαράκια και τα απλώνουμε σιγά-σιγά σε όλο το ταψί δημιουργώντας ένα μεγάλο ζυμάρι.

Απλώνουμε στην επιφάνειά του το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την φέτα και κάνουμε λακκουβίτσες, πιέζοντας με τα δάχτυλα μας.

Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Πεντανόστιμη και τραγανή με τα πιο απλά υλικά της κουζίνας, θα σας ενθουσιάσει από την πρώτη δοκιμή και θα γίνει η αγαπημένη σας!

TIPS

Η επιτυχία της προβλιόρας, αυτής της παραδοσιακής ρουμελιώτικης πίτας, βασίζεται στο καυτό νερό που περιέχει το ζυμάρι μας καθώς το αλεύρι “ψήνεται” από την υψηλή θερμοκρασία του νερού και δίνει απαλή και γλυκιά γεύση στη ζύμη.

“Προβλιόρ” στην αρβανίτικη διάλεκτο σημαίνει καυτό-ζεματιστό νερό για αυτό η πίτα ονομάζεται και “ζεματιστή”.

Μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα αλεύρι ή νερό αν η σύσταση της ζύμης δεν είναι η επιθυμητή και μέχρι να πάρετε ένα καλό αποτέλεσμα.

Η φέτα καλό θα ήταν να μην είναι τελείως θρυμματισμένη αλλά να υπάρχουν και μικρά κομμάτια σε κάθε κομμάτι της πίτας για έξτρα απόλαυση.

Τέλος, το καλό ζύμωμα είναι απαραίτητο για να γίνει αφράτη και λαχταριστή!​

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : foodouki

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Απλά φανταστικές τσουρεκάρες – συνταγή που δεν την αλλάζω με τίποτα

Συνταγές1 ώρα ago

Σήμερα φτιάξαμε όμορφες και λατρεμένες καριόκες !

Συνταγές3 ώρες ago

Τέλεια ιδέα για χορτοπιτάκια στον φούρνο με ξινομυζήθρα

Συνταγές4 ώρες ago

Γλυκό του κουταλιού φράουλα ακόμα και για αρχάριους!

Συνταγές18 ώρες ago

Δροσιστική και σπιτική λεμονάδα – ότι καλύτερο για τα καλοκαιρινά απογεύματα !!

Συνταγές20 ώρες ago

Για όσους τα πεθυμήσατε ή δεν προλάβατε δοκιμάστε συνταγή για τσουρέκια που θα γίνουν ανάρπαστα

Συνταγές22 ώρες ago

Ψωμί τύπου μπριός για επάλειψη με μέλι ,μαρμελάδα ,μερεντα και για γαλλικά τοστ

Συνταγές24 ώρες ago

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα εκμέκ με τσουρέκι – Καλοκερασμένο, να είναι!

Συνταγές1 ημέρα ago

Πως φτιάχνω σπιτική σπανακόπιτα με 100% επιτυχία

Συνταγές1 ημέρα ago

Ελαφριά αλλά χορταστική και με λίγες θερμίδες σαλάτα

Συνταγές1 ημέρα ago

Δεν θα πιστεύετε πως από τα γεμιστά βγαίνει τέτοια γεύση και τέτοια αρώματα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές2 ημέρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές2 ημέρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές2 ημέρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές3 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές3 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές3 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές3 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές3 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές4 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές4 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές4 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές4 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Συνταγές4 ημέρες ago

Ελαφρύ φαγητό – δοκιμάστε μια ομελέτα φούρνου με πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και φέτα!

Συνταγές4 ημέρες ago

Το καλύτερο τυρόψωμο ever

Συνταγές5 ημέρες ago

Άπαιχτη σοκολατίνα με πλούσια μους

Exit mobile version