Συνταγές
Τσουρέκια χωρίς ζάχαρη με μέλι – είναι ότι καλύτερο και τα κρατάει για μέρες μαλακά
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”
Υλικά:
200 γρ. γάλα φρέσκο η καρύδας, ζεστό όχι καυτό
2 αυγα μικρά
50 γρ. φρέσκο βούτυρο
50 γρ. φρέσκια μαγιά ή 16 γρ. ξερή
200 γρ. μέλι
αλεύρι (για τσουρέκια) όσο πάρει να γίνει ζύμη που να κολλάει ελαφρώς
Μαχλεπι
Κακουλέ
Βανίλια εκχύλισμα
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το μέλι σε ένα μπρίκι. Ανακατεύουμε το ζεστό γάλα με τη μαγια προσθέτουμε 2 κ.σ αλεύρι ανακατεύουμε ξανά και αφήνουμε σκεπασμένο με πετσέτα για 15′ λεπτά. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο με το μέλι την βανίλια, το μαχλέπι, το κακουλέ, την μαστίχα Χίου σε σκόνη, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Σιγά σιγά ενσωματώνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρά όχι πολύ ώρα. Κάνουμε μια μπάλα το ζυμάρι μας και το σκεπάζουμε με διαφάνεια και πετσέτα. Αφήνουμε για 2-3 ώρες να φουσκώσει. Αφου φουσκώσει απλώνουμε πολύ λίγο αλεύρι σε πάγκο, πλάθουμε μπάλες, σε ίσο μέγεθος και κατόπιν σε κορδονια και δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
Δεν αλευρώνουμε το ζυμάρι όλο, μόνο τα κορδόνια που θα ανοίγουμε αν χρειαστεί.
Μεταφέρουμε σε λαμαρίνα τα σκεπάζουμε με διαφανεια η ναύλων και αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου μια ώρα, η μπορούμε να τα βάλουμε στο φούρνο, να τον ζεστάνουμε στους 50′ βαθμούς για ένα τέταρτο και μετά να το σβήσουμε και να αφήσουμε αναμμένη μόνο τη λάμπα του.
Κατόπιν αλείφουμε με κρόκο αυγού τα τσουρέκια, τα πασπαλίζουμε με φίλε αμυγδάλου και λίγο σουσάμι. Ψήνουμε για 20′ λεπτά περίπου σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180’C βαθμούς αέρα
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Helena’s Greek cooking”