Συνταγές
Τραγανές φωλίτσες σαραγλί με ανατολίτικο αέρα, που πλημμυρίζουν το στόμα με το μελένιο σιροπάκι τους….!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Καίτη Νίνου-Χατζηζαχαρία-. Πιτες – Φαγητα & Γλυκα με…Μεράκι.”
Υλικά για την γέμιση
150 γραμ. Καρύδι περασμένο στο μούλτι
150 γραμ. Φιστίκι Αιγίνης ωμό περασμένο στο μούλτι
50 γραμ. Φρυγανιά τριμμένη
50 γραμ. Ζάχαρη
1 κ. γλ. Κανέλα
250 γραμ. Βούτυρο λιωμένο γάλακτος +100 γραμ. Βούτυρο LURPUK
500 γραμ. Φύλλο Βηρυτού
1 κουτί μερέντα
Σιρόπι
500 γραμ. Νερό
750 γραμ.Ζάχαρη
1 Βανίλια
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε για 5΄ το νερό με την ζάχαρη και ρίχνουμε το λεμόνι…κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την βανίλια ….ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
Ανακατεύουμε σε μπολ την ζάχαρη, τα καρύδια, τα φιστίκια, τη φρυγανιά και την κανέλα.
Λιώνουμε τα βούτυρα, να είναι σε υγρή μορφή.
Απλώνουμε ένα φύλλο το βουτυρώνουμε με πινέλο και από πάνω βάζουμε κι άλλο φύλλο…. το βουτυρώνουμε κι αυτό …. τοποθετούμε ένα καλαμάκι πλαστικό ( μιας χρήσης ) ή μία βελόνα πλεξίματος ή κάποια άλλη λεπτή βέργα, ότι έχετε …. περίπου 5 εκ. από την άκρη των φύλλων.
Διπλώνουμε τα φύλλα σ΄ εκείνο το σημείο πάνω από το καλαμάκι.
Πασπαλίζουμε τα φύλλα με μια χούφτα μείγμα καρυδιών, αλλά όχι σε όλη την επιφάνεια.
Προσέχουμε κι αφήνουμε ένα περιθώριο στο τέλος των φύλλων που να μην έχει καρύδια για να μην μου φύγουν στο τύλιγμα.
Τυλίγουμε τα φύλλα μαζί με το καλαμάκι…. όπως βλέπεται και στην φωτό, προσεχτικά και κάνουμε ένα ρολό.
Στο τύλιγμα δεν το σφίγγουμε πολύ, του αφήνουμε λίγο αέρα, για να ξεροψηθούν καλά γύρω γύρω και να σιροπιαστεί καλά … μετά.
Πιέζουμε τις δύο άκρες του ρολού των φύλλων και σπρώχνουμε προς το κέντρο, προς τα μέσα, με τα δύο χέρια μου, μέχρι το ρολό να σουρώσει.
Βγάζουμε το ρολό από το καλαμάκι και το κάνουμε στρογγυλό σαν κουλουράκι.
Τα τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας λίγο αέρα μεταξύ τους. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα μου.
Ρίχνουμε και λίγο βούτυρο, με την άκρη του πινέλου, πάνω από τα σαραγλί μου.
Τα ψήνουμε σε Προ θερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς.
Μέχρι να ξεροψηθούν καλά… περίπου 1 ώρα…ανάλογα το φούρνο.
Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο ρίχνουμε με μια κουτάλα πάνω από κάθε φωλιά σιρόπι.
Μέχρι να τελειώσει όλο.
Τα αφήνουμε , μες στο ταψί με το σιρόπι…. τουλάχιστον 4 ώρες…. να ρουφήξουν όλο το σιρόπι.
Αν αντέξετε τα αφήνεται και όλο το βράδυ…. αλλά ποιος αντέχει.
Μόλις κρυώσουν με ένα κορνέ βάζουμε μερέντα στην τρύπα των φωλιών σαραγλί, δημιουργώντας μικρές ροζέτες στο κέντρο.
Από πάνω πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Καίτη Νίνου-Χατζηζαχαρία-. Πιτες – Φαγητα & Γλυκα με…Μεράκι.”