Connect with us

Ξεχωριστα

Το μυστικό για ένα τέλειο, σπιτικό και ζεστό ψωμάκι!

Published

on

το μυστικό για ένα τέλειο σπιτικό και ζ

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Ναι, αλλά η ζωή στην πόλη είναι ασφαλής, διασκεδαστική, με πολλές επιλογές ψυχαγωγίας και γεμάτη φίλους! Πώς μπορούμε να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ των δύο; Μα με παραδοσιακές συνταγές που θα φτιάχνουμε στην ασφάλεια του αστικού σπιτιού μας!

Πάντα ήθελα να μπορώ να φτιάχνω ψωμάκι χωριάτικο, παραδοσιακό και γευστικό! Και τι ψωμάκι;;; Με χωριάτικο προζύμι, σουπερ. Σας δίνω τη συνταγή για να μοσχοβολήσει η κουζίνα σας παράδοση και νοστιμιά!

Έκανα βέβαια προσπάθειες να ετοιμάσω ψωμάκι χωρίς πολύ ζύμωμα και ακολούθησα διάφορες συνταγές, αλλά χωρίς επιτυχία. Αμέσως μετά δοκίμασα τη μαγιά και…θαύμα, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είχα καταφέρει να ετοιμάσω ένα τόσο άψητο ψωμί! Αμέσως μετά σκέφτηκα τι άλλες λύσεις είχα…

Το επόμενο βήμα ήταν να πάρω αυτή τη μέθοδο και να την μετατρέψω σε μια συνταγή για ψωμάκι με προζύμι. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, πράγματι…

Χωριάτικο ψωμάκι με προζύμι!

Συνταγή για ένα καρβέλι!

Όταν το προζύμι σας είναι πολύ φρέσκο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για πρόσθετη γεύση, αλλά θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε και 1/4 κ.γ. ξηρή μαγιά για να γίνει αφράτο. Αλλά μόλις το προζύμι είναι έτοιμο και βγάζει φουσκάλες μπορείτε να προσθέσετε τη μαγιά. Απλά βεβαιωθείτε ότι η μαγιά που βάζετε είναι ποιοτική για να φουσκώσει καλά η ζύμη. Μια καλή ιδέα επίσης είναι να χρησιμοποιείτε πάντα ένα καθαρό κουτάλι όταν ετοιμάζετε το προζύμι σας.

Προτιμώ να χρησιμοποιώ βιολογικό αλεύρι από πετρόμυλο και φιλτραρισμένο νερό, αλλά χρησιμοποίησα και αλεύρι που αγόρασα από σούπερ μάρκετ με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Υλικά!

  • 325g αλεύρι για ψωμί.
  • 200g προζύμι, (δείτε παρακάτω για τη συνταγή για το πώς θα το φτιάξετε).
  • 275ml νερό.
  • 1 κ.γ. αλάτι λεπτό.
  • 2 κ.σ. λάδι
  • σιμιγδάλιπροαιρετικό.

1.Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το προζύμι, το νερό και το αλάτι.

2. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε όλη τη νύχτα ή για τουλάχιστον 8 – 12 ώρες (αν μπορείτε, αφήστε για 12 ώρες).

3. Πασπαλίζουμε με λίγη ποσότητα αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας, τοποθετούμε τη ζύμη πάνω στο αλεύρι και στη συνέχεια πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με περισσότερο αλεύρι. Ζυμώνουμε το ψωμάκι μας με όλα τα υλικά, αφού έχουμε προσθέσει και το λαδάκι. Γυρίζουμε απαλά τις άκρες για να σχηματίσουμε ένα στρογγυλό καρβέλι.

4. Παίρνουμε ένα ταψάκι, βάζουμε λίγο αλεύρι, τοποθετούμε το ζυμάρι μας με τα τυλιγμένα άκρα προς τα κάτω και αφήνουμε να φουσκώσει για 45-50 λ. Πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι, αν θέλουμε, ή βάζουμε περισσότερο αλεύρι.

5. Αφού φουσκώσει, τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει για ½ ώρα στους 1800.

6. Ψήνουμε για 50-60 λ. έχει και γυρίζουμε το ψωμάκι μας εάν χρειάζεται (δείτε εάν έχει ψηθεί στο κάτω μέρος.

7. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και η κόρα να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα.

8. Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.

Συνταγή για ψωμάκι με μαγιά!

Συνταγή για 1 καρβέλι!

Η μέθοδος είναι βασικά η ίδια, αλλά αντί για προζύμι βάζουμε περισσότερο αλεύρι και νερό και μαγιά. Είναι μια πολύ ωραία συνταγή για σπιτικό ψωμί.

  • 425g αλεύρι
  • 375ml νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • σιμιγδάλι, προαιρετικό

Ακολουθήστε την προηγούμενη συνταγή αλλά προσθέστε τη μαγιά την ίδια ώρα με το αλάτι στο βήμα 1.

Πώς να φτιάξετε το Προζύμι!

Από την 3η ημέρα της παρακάτω διαδικασίας μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το προζύμι σας για να προσθέσετε γεύση στο ψωμί σας και να το συμπληρώσετε με μαγιά μέχρι να γίνει έτοιμο να χρησιμοποιηθεί από μόνο του.

Μόλις το προζυμάκι μας είναι έτοιμο, αποθηκεύστε στο ψυγείο και μπορείτε να προσθέτετε αλευράκι δύο φορές την εβδομάδα ή πιο συχνά, εάν ζυμώνετε συχνά ψωμάκι. Εάν λείψετε για διακοπές βάλτε μια γενναία ποσότητα αλευριού αλλά μην αφήσετε για περισσότερο από μια εβδομάδα, διότι θα χαλάσει και θα μουχλιάσει.

Το προζυμάκι είναι μια τέλεια εμπειρία για τα παιδιά καθώς σας βοηθάνε στην κουζίνα.

Η υπέροχη γεύση που δίνει το προζυμάκι είναι αποτέλεσμα ιδιαίτερων στελεχών βακτηρίων γαλακτικού οξέος. Για να βοηθήσουμε αυτά τα μικρά πλάσματα να μεγαλώνουν και να πολλαπλασιάζονται στο προζυμάκι μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικό γιαούρτι. Αλλά αν θέλετε να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά μπορείτε να παραλείψετε το γιαούρτι ή να χρησιμοποιήσετε μερικά βιολογικά σταφύλια.

  • Αλεύρι
  • Νερό
  • Γιαούρτι

Ημέρα 1: Σε ένα καθαρό κύπελλο ή βάζο, ανακατέψτε 50 γραμμάρια αλεύρι, 50 γραμμάρια νερό και 2 κ.σ. φυσικό γιαούρτι. Καλύψτε με το περιτύλιγμα και διατηρήστε το ζεστό.

Ημέρα 2: Χρησιμοποιώντας ένα καθαρό κουτάλι, προσθέτουμε 100g αλεύρι και 100g νερό. Ανακατέψτε και αφήστε σε ένα ζεστό μέρος.

Ημέρα 3: Σήμερα μπορείτε να φτιάξετε το πρώτο σας ψωμάκι. Αλλά θα πρέπει να προσθέσετε το προζυμάκι σε ζύμη. Εάν αφαιρέσατε 200 γρ. συμπληρώστε με 100g αλεύρι και 100g νερό. Ανακατέψτε και διατηρήστε σε ζεστό μέρος.

4η ημέρα και εξής: Αφαιρέστε 200γρ προζύμι και χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε ψωμί. Χρησιμοποιώντας ένα καθαρό κουτάλι συμπληρώστε με 100g αλεύρι και 100g νερό. Ανακατέψτε και διατηρήστε σε ζεστό μέρος.

Κάπου μεταξύ της 10ης και της 15ης ημέρας το προζύμι θα πρέπει να αρχίσει να δείχνει σημάδια ζωής, δηλαδή θα αρχίσει να έχει φουσκάλες. Όταν συμβεί αυτό, μπορείτε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε ζύμη, ενώ μπορείτε να κρατάτε το προζύμι στο ψυγείο, χωρίς να το τροφοδοτείτε καθημερινά. Σκοπός είναι να το τροφοδοτείτε (αφαιρέστε 200g και αντικαταστήστε με 100g αλεύρι και νερό) δύο φορές την εβδομάδα ή πιο συχνά, αν ψήνετε συχνότερα.

ΠΗΓΗ

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

Συνταγές2 εβδομάδες ago

Την πρώτη μέρα εξαφανίστηκαν τα μισά. Συνταγή για κουλουράκια αμμωνίας από τα παλιά…

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μια συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε – σπιτικές κοτομπουκιές που θα σας μείνουν αξέχαστα!

Συνταγές4 εβδομάδες ago

Mία απλή συνταγή για αρωματικά ελιόψωμα – είναι ωραία και θρεπτικά

Συνταγές13 ώρες ago

Ωραίος συνδυασμός για γευστικότατη και δροσερή πάστα αμυγδάλου με φράουλες

Συνταγές15 ώρες ago

Η νέα αγαπημένη σας συνταγή για μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Συνταγές17 ώρες ago

Τέλειο σπιτικο Ψωμί στη γάστρα που θα σας αποζημιώσει σίγουρα!

Συνταγές19 ώρες ago

Κατσικάκι γιουβέτσι της κατσαρόλας – πεντανόστιμο που μυρίζει σπίτι!

Συνταγές21 ώρες ago

Τυροπιτάρια με φέτα για μερακλήδες

Συνταγές23 ώρες ago

Κοτόπουλο barbeque που σε συνδυασμό με την σάλτσα μελιού και την σως σόγιας, γίνεται τέλειο

Συνταγές2 ημέρες ago

Μυρωδάτο κέικ λεμονιού με σιρόπι λεμονιού που το κάνει μοναδικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Το πιο εύκολο και μαμαδίστικο ρυζόγαλο – σκέτη απόλαυση

Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν θα έχεις φάει νοστιμότερες! Γαρίδες στο σχαροτήγανο για ουζάκι ή και κυρίως γεύμα!

Συνταγές2 ημέρες ago

Το μενού γρήγορο εύκολο και θρεπτικό

Συνταγές2 ημέρες ago

Αγαπημένος συνδυασμός! Μελιτζάνες με χτένι στο φούρνο – η νοστιμιά του μοναδική

Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατο και λαχταριστό τυρόψωμο με ντοματίνια

Συνταγές2 ημέρες ago

Εύκολη μηλόπιτα.. ένα θαυμάσιο κέικ αφράτο και γευστικότατο

Συνταγές3 ημέρες ago

Σπανακοτυρόπιτα σε ρολά που θα λατρέψουν οι καλεσμένοι σας

Συνταγές3 ημέρες ago

Τραγανές στριφτόπιτες με σπανάκι και τυρί – το φύλλο κρούστας τα σπάει!

Συνταγές3 ημέρες ago

Πάμε λοιπόν να δούμε καρυδόπιτα – ραβανί με ινδοκάρυδο που θα σου τρέχουν τα σάλια

Συνταγές3 ημέρες ago

Μπουκιά και συχγώριο – σουτζουκάκια φούρνου με πατάτες τηγανιτές.. Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε..

Συνταγές3 ημέρες ago

Ελαφρύ φαγητό – δοκιμάστε μια ομελέτα φούρνου με πατάτες, φρέσκα μυρωδικά και φέτα!

Συνταγές3 ημέρες ago

Το καλύτερο τυρόψωμο ever

Συνταγές4 ημέρες ago

Άπαιχτη σοκολατίνα με πλούσια μους

Συνταγές4 ημέρες ago

Εύκολο και γευστικότατο εκμέκ τσουρέκι με υπέροχη βελούδινη κρέμα και καβουρδισμένο αμύγδαλακι που πιστέψτε με του πάει πολύ!

Συνταγές4 ημέρες ago

Ετοίμασε ένα γευστικό γλυκό ψυγείου με κρέμα πορτοκαλιού και κρέμα σοκολάτας

Συνταγές4 ημέρες ago

Εξαιρετική τούρτα με ζελέ φράουλας – ένα γλυκάκι πανέμορφο, ξεχωριστό και ιδιαίτερο!

Συνταγές4 ημέρες ago

Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Κρέμα με νουτέλα και maltesers

Συνταγές4 ημέρες ago

Από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά που θα φτιάξετε είναι ο μπαμπάς

Συνταγές4 ημέρες ago

Το πιο απλό τσιζκέικ φράουλα, σε χρόνο μηδέν – Το απόλυτο γλυκό για κάθε τραπέζι

Συνταγές5 ημέρες ago

Μην ψάχνετε άλλο για να δημιουργήσετε μια σπέσιαλ τούρτα με λευκή σοκολάτα

Συνταγές5 ημέρες ago

Απίθανο και λαχταριστό κάροτ κέικ για αύριο – ζουμερό και αφράτο

Συνταγές5 ημέρες ago

Είναι δυνατόν να μην μπούμε στον πειρασμό να φτιάξουμε την πιο σπέσιαλ τούρτα

Συνταγές5 ημέρες ago

Εύκολο γλυκό ψυγείου με μπισκότα τύπου πτι μπερ που σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά.

Exit mobile version