Συνταγές
Ένας σούπερ σοκολατένιος πειρασμός – τούρτα προφιτερόλ
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
Για τη ζύμη σου
150 ml γάλα
100 ml νερό
1/2 κ.γ κοφτό αλάτι
1 κ.σ ζάχαρη
80 γρ βούτυρο
150 γρ αλεύρι
4 μέτρια αβγά
Για τη βάση
220 γρ μπισκότα ορεο
110 γρ βούτυρο
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
500 ml γάλα
50 γρ κορν φλάουρ
2 αβγά
130 γρ ζάχαρη
2 βανίλιες
50 γρ βουτυρο
Για την κρέμα σοκολάτας
150 ml γάλα
300 ml κρέμα γάλακτος
400 γρ σοκολάτα κουβερτουρα με 72 % κακαο
Για τη γκαναζ
200 γρ σοκολάτα
120 γρ γάλα εβαπορέ
1 κ.σ μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε τα σου
Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα , το βούτυρο,το αλάτι και τη ζαχαρη να ζεστάνουν.
Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας .
Χαμηλώνω τη φωτιά (σε μετρια φωτιά) και ανακατεύω μέχρι να σφίξει το ζυμαρακι μου.
Ψήνω για 3 λεπτά περίπου πάντα ανακατεύοντας έτσι ώστε να χάσει όλη την υγρασία του και να ψηθεί το αλεύρι.
Προσέχω μην μου πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Κατεβάζω από τη φωτιά και βάζω το ζυμαράκι μέσα στον κάδο του μίξερ.
Σε μέτρια ταχύτητα χτυπάω για 4 λεπτά μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του.
Προσθέτω ένα-ένα τα αβγά περιμένοντας κάθε φορά να ενσωματώνονται μέσα στη ζύμη.
Η ζύμη μου θα πρέπει να μοιάζει με έναν σφιχτό χυλό πού να πέφτει αργά από το σύρμα και να στέκεται όταν κάνω τα σουδάκια ( να μην απλώνει).
Βάζω λαδόκολλα σε ένα ταψακι και κόβω μακρόστενα σου , τύπου εκλερ.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στο αερόθερμο για περίπου 25 λεπτά.
Χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180 και συνεχίζω το ψήσιμο για ακόμα 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκονισουν καλά και να βγαίνει στεγνό τό σου.
Αφήνω να κρυώσουν καλά.
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
Σε μία βαθιά κατσαρόλίτσα βάζω το γάλα με τη ζάχαρη να κάψουν.
Κρατάω ένα φλιτζάνι κρύο γάλα από τα 500 ml για να διαλύσω το κορν φλάουρ.
Μέσα στο γάλα που διέλυσα το κορν φλάουρ προσθέτω τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και τις βανίλιες.
Αφού κάψει το γάλα προσθέτω το μείγμα των αυγών ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο.
Σκεπάζω καλά την κρέμα με μία μεμβράνη για να μην πιάσει πέτσα και αφήνω να πέσει η θερμοκρασία της.
Βάζω στο ψυγείο να παγώσει καλά.
Παράλληλα ετοιμάζω και την κρέμα σοκολάτας.
Σε ένα βαθύ μπολ βάζω την κρέμα γάλακτος και το γάλα στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να κάψουν καλά.
Προσθέτω τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και αφήνω 1-2 λεπτά να μαλακώσει η σοκολάτα μου.
Με μία μαρίζ ανακατεύω καλά μέχρι να έχω μία λεία γκανάζ.
Αφήνω να κρυώσει και βάζω στο ψυγείο για μισή ώρα.
Δεν θέλω να σφίξει πολύ απλά θέλω να παγώσει.
Έπειτα τη χτυπάω στο μίξερ για 2 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει την υφή του γιαουρτιού , να σφίξει ελαφρώς , αλλά να παραμένει ρευστή .
Συναρμολόγηση
Ανοίγω με ένα μαχαιράκι προσεκτικά τα σουδάκια και τα γεμίζω με τη βοήθεια του κόρνε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Παίρνω έναν δίσκο 20 x 25 και βάζω ένα μακρόστενο τσέρκι στις ίδιες διαστάσεις.
Τρίβω στο μούλτι τα μπισκότα να γίνουν σκόνη και ανακατεύω το βούτυρο λιωμένο έτσι ώστε να βραχεί καλά όλο το μπισκότο.
Απλώνω στη βάση και καλύπτω καλά όλη την επιφάνεια από το τσέρκι.
Πάνω στο μπισκότο απλώνω λίγη από την κρέμα σοκολάτας για να καθίσουν επάνω τα σου.
Βάζω σε σειρά τα σουδάκια με την κρέμα και από πάνω απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας.
Βάζω στο ψυγείο για δύο ωρες να παγώσει.
Ετοιμάζω την γκανάζ σοκολάτας
Σε ένα μικρό μπολ βάζω το γάλα με κάψει στο φούρνο μικροκυμάτων προσθέτω τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και το μέλι και αφήνω για 1-2 λεπτά να μαλακώσει.
ανακατεύω καλά με μία μαρίζ και αφού έχει πέσει η θερμοκρασία της απλώνω πάνω στο γλυκό.
Βάζω πάλι μέσα στο ψυγείο να παγώσει καλά.
Γαρνίρω με σαντιγύ και αμύγδαλο καβουρντισμένο
Η Συνταγή είναι από Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.