Γλυκα
Τούρτα καραμέλα που σου αφήνει στο στόμα μια τέλεια ισορροπία καραμέλας με αφράτο πεντεσπάνι σοκολάτας
Η Συνταγή είναι από Ξένια Δάρρα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά Συνταγής για την καραμέλα
500γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
750γρ ζάχαρη
250γρ βούτυρο
Βανίλια μισό κουταλάκι του γλυκού η δύο κάψουλες
1 τσιμπιά αλάτι
Εκτέλεση: Καράμελας
Βάζουμε την ζάχαρη σε μια βαθιά κατσαρόλα και την λιώνουμε σταδιακά. Μόλις λιώσει ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε συνέχεια καθαρίζοντας τα τοιχώματα.
Ρίχνουμε λίγο λίγο την κρέμα γάλακτος την οποία έχουμε ήδη ζεστάνει (προσοχή γιατί φουσκώνει αρκετά).
Τέλος ρίχνουμε το αλάτι και την βανίλια. Την φυλάμε σε βάζα για αρκετό καιρό στο ψυγείο.
Για το παντεσπάνι:
5 μεγάλα αυγά
130 γρ. ζάχαρη ψιλή
2 βανίλιες
130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ.γ. κοφτά baking powder
2 πρέζα/ες αλάτι
Ένα σφηνάκι κονιάκ
40 γραμμάρια κακάο
Σιρόπι:
Ένα ποτήρι νερό
Ένα ποτήρι ζάχαρη
Λίγο λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το σιρόπι μας για δύο λεπτά από τότε που θα αρχίσει ο βρασμός θα το αφήσουμε στην άκρη για να κρυώσει
Για το αφράτο παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα στην φόρμα που είν’ 28 νούμερο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Για το αφράτο πεντεσπανι
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι το baking powder το αλάτι. Και το κακάο .
Ρίχνουμε τις βανίλιες τα αυγά και την ζάχαρη και χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να αφρατεψουν τα αυγά
Προσθέτουμε τα στερεά κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μαλακή σπάτουλα, για να μη χάσουμε τον όγκο των αυγών.
Ψήνουμε για περίπου 20’λεπτά σου αεροθερμο μέχρι να σταθεροποιηθεί το παντεσπάνι, να ροδίσει ελαφρά και να φουσκώσει.
Αφήνουμε το αφράτο παντεσπάνι να σταθεί στην φόρμα για 10 λεπτά κι έπειτα ξεφορμάρουμε με προσοχή αναποδογυρίζοντάς την σε σχάρα, για να κρυώσει τελείως.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα από το παντεσπάνι.
Έπειτα το κόβουμε σε δύο δίσκους και το σιροπιαζουμε βάζουμε πρώτα τον ένα δίσκο σιρόπι κρέμα από πάνω τον άλλο σιρόπι κρέμα αφήνουμε την τούρτα για λίγο στο ψυγείο περίπου 1′ ώρα.
Και προστετουμε την καραμέλα για γαρνίρισμα έβαλα κομματάκια λευκής σοκολάτας .
Η υπόλοιπη που θα μείνει καραμέλα την αφήνουμε στο ψυγείο για τα επόμενα γλυκά μας
Υλικά : Για την κρέμα
Μια συσκευασία με γεύση βανίλιας
Μια συσκευασία με γεύση Καράμελας (υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ της Γιώτης για παράδειγμα ,κρέμες που είναι στιγμής με κρύο γάλα που γίνονται όλες οι γεύσεις υπάρχουν που θέλουν μόνο χτύπημα και όχι βράσιμο)
Μισό κουτάκι γάλα ζαχαρουχο καραμελωμενο ( υπάρχει έτοιμο στο σούπερ μάρκετ)
300γραμμαρια γάλα φρέσκο
200 γραμμάρια φυτική σαντιγί
Δύο βανιλιες
Εκτέλεση : κρέμας
Τα βάζουμε όλα μέσα στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε για να γίνει η κρέμα έπειτα βάζουμε το ζαχαρουχο γάλα το ενσωματώνουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο!
Η Συνταγή είναι από Ξένια Δάρρα – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.